Dodik o zajedničkoj izjavi parlamentarnih stranaka u RS

Apelacija SDA je udar na Republiku Srpsku, nećemo dopustiti da se naše ime skrnavi!

Front24.01.19, 17:53h

Apelacija SDA je udar na Republiku Srpsku, nećemo dopustiti da se naše ime skrnavi!
Milorad Dodik je naglasio da neće razgovarati s SDA o uspostavljanju vlasti dok se ne povuče ova inicijativa

 

 

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, rekao je nakon današnjeg sastanka sa predsjednicima parlamentarnih stranaka da su potpisali zajedničku izjavu u kojoj se navodi da je eventualno podnošenje apelacije SDA Ustavnom sudu BiH u potpunosti antiustavno i antidejtonsko te predstavlja udar na Republiku Srpsku, javljaju Nezavisne.com.

 

"Ukoliko bude prihvaćena ova apelacija od strane Ustavnog suda BiH smatraćemo to flagrantnim kršenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i pozvaćemo zakazivanje sjednice NS RS na kojoj ćemo odlučivati o budućem statusu RS", rekao Dodik koji je pročitao zajedničke zaključke.

 

Dodik je, obraćajući se u ime svih prisutnih partija koje su bile na sastanku, rekao da je ova apelacija predstavlja udar na integritet i suverenitet BiH od uspostavljanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

 

"Opšti okvirni sporazum za mir u BiH potvrđuje ime Republike Srpske. To je jasno naznačeno u članu jedan, stav tri Ustava BiH kojim je definisano da se BiH sastoji od Republike Srpske i Federacije BiH", rekao je novinarima Dodik nakon sastanka u Banjaluci.

 

On se zahvalio svima koji su se odazvali sastanku.

 

"Ovo je bila prilika da proširimo naše moguće saradnje na različitim nivoima i nastavićemo da održavamo sastanke. Ne prihvatamo nikakve rokove, pokušaćemo da zaštitimo RS na najbolji mogući način, nećemo dapustiti da se naše ime skrnavi. Jedinstveno djelovanje svih političkih faktora svakako je najbolji odgovor na svaki atak na RS“, istakao je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

 

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Dodik je rekao da nikad sa SDA iz Sarajeva nije bilo razgovora o učešću te stranke u vlasti u RS, a da je stav RS o NATO poznat.

 

"Svaki ulazak u NATO bi značio politički kraj RS", rekao je Dodik.

 

Dodao je da je sistem pravosuđa u BiH nakaradan, a da je Gordanu Tadić, novoizabranog glavnog tužioca Tužilaštva BiH, vidio samo jednom u životu na jednoj komemoraciji u Srpcu, te da ne zna zašto je SDA toliko uznemirena.

 

Naglasio je da neće razgovarati s SDA o uspostavljanju vlasti dok se ne povuče ova inicijativa.

 

Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a, je rekao da su se svi saglasili oko najbitnijih stvari uprkos političkih razlika koje postoje među strankama.

 

Dodao je da upozoravaju da je ugrožena ustavna pozicija RS i Dejtonski sporazum na koji su garanciju dale međunarodne sile.

 

Branislav Borenović, predjednik PDP-a, je rekao da je SDA djelovala antidejtonski i antiustavno i podsjetio da su oni nakon razgovora s SNSD-om i izjave da su spremni da spuste tenzije umjesto toga zapalili vatru.

 

Dodao je da su stranke koje su izašle sa ovim zaključkom spremne da djeluju, a da PDP smatra da dok god imaju ovakve stavove, sa SDA ne treba da se razgovara.

 

Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske, je rekao da je dobro da narod RS vidi da su stranke spremne da sarađuju, a SDA je zahvalio što je doprinio da ojača jedinstvo u RS.

 

Dragan Čavić, predsjednik NDP-a, je rekao da je pravo na strani RS, ali da je poznato da Ustavni sud BiH često sudi preglasavanjem.

 

Spomenka Stevanović, potpredsjenik DEMOSA-a, kazala je da je ovaj potez ujedinio stranke iz RS, a da je lideru SDA Bakiru Izetbegoviću poslata poruka da će osporavanje RS samo dovesti do osporavanja BiH.

 

Petar Đokić, predsjednik Socijalističke partije, je rekao da mu je drago da su stranke iz RS usaglasile svoj stav, a da je SDA svojim potezom pokazala da je spremna da izazove najveću političku krizu u BIH te da je ovim krenula da potkopava mir, stabilnost i izgrađene odnose u BIH. On je zatražio da OHR kaže da li je ovakva inicijativa antiustavna ili ne, jer su u prošlosti na isti način karakterisale neke poteze RS.

 

Sastanku su prisustvovali potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović, predsjednik DNS-a Marko Pavić, predsjednik SP-a Petar Đokić, predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, potpredsjednica DEMOS-a Spomenka Stevanović, predsjednik NDP-a Dragan Čavić, predsjednik SDS-a Vukota Govedarica, predsjednik PDP-a Branislav Borenović. te Obren Petrović i Boris Јerinić.

 

(Nezavisne.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 22

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još