FOTO/ Zbijanje redova

Dodik okupio vlast i opoziciju u Republici Srpskoj: Ujedinjeni protiv inicijative SDA

Front24.01.19, 15:42h

Dodik okupio vlast i opoziciju u Republici Srpskoj: Ujedinjeni protiv inicijative SDA
Zatražit ćemo zasjedanje Narodne skupštine ako inicijativa SDA bude podnesena Ustavnom sudu BiH - rekao je Dodik jučer na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu

 

U Banjoj Luci je počeo sastanak lidera parlamentranih stranaka iz RS-a, koji je sazvao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u povodu najave Stranke demokratske akcije (SDA) da će Ustavnom sudu podnijeti inicijativu za preispitivanje naziva Republike Srpske.

 

Razgovorima su se odazvali lideri svih političkih stranaka sa sjedištem u tom bh. entitetu, zastupljenih u Narodnoj skupštini RS-a i Parlamentarnoj skupštini BiH.

 

Osim partija u vladaćoj koaliciji, SNSD-a, DNS-a, Socijalističke partije, Ujedinjene Srpske, Demosa, NDP-a, na sastanak su se odazvali i predsjednici stranaka opozicije SDS-a i PDP-a.

 

- Zatražit ćemo zasjedanje Narodne skupštine ako inicijativa SDA bude podnesena Ustavnom sudu BiH - rekao je Dodik jučer na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

 

Iz SDA je najavljeno da će putem svojih predstavnika u državnim institucijama pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine radi preispitivanja trenutnog naziva entiteta RS.

 

- Dugogodišnja praksa institucija vlasti entiteta RS je pokazala da je dosadašnji naziv entiteta RS intenzivno i efikasno korišten u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda - Bošnjaka i Hrvata. Vezivanje imena bilo čega, u multietničkoj zajednici kakva je BiH, za samo jedan narod, po principu etničke privilegiranosti protivno je Ustavu Bosne i Hercegovine i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima koja je nadređena Ustavu BiH - navodi se u saopćenju te stranke.

 

Prema Ustavu Bosne i Hercegovine, sva tri konstitutivna naroda su ravnopravna na teritoriji Bosne i Hercegovine, uključujući oba entiteta i Brčko distrikt.

 

(FENA/Foto: RTRS/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još