Predsjedavajući Vijeća ministara BiH poslao poruku Srbiji i Hrvatskoj

'Uradimo to sada, zbog generacija koje dolaze': Zvizdić pozvao na potpisivanje i ratifikaciju ugovora o granici

Front13.01.19, 18:44h

'Uradimo to sada, zbog generacija koje dolaze': Zvizdić pozvao na potpisivanje i ratifikaciju ugovora o granici
Podvukao je da su upravo reforme i saradnja na polju politike, ekonomije, sigurnosti, obrazovanja, nauke, kulture i mladih neke od ključnih odrednica zajedničkog djelovanja koje su u ovom regionu svi prihvatili, ali neki stvarno, a neki deklarativno

 

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić pozvao je danas susjedne zemlje Republiku Hrvatsku da ratificira, a Republiku Srbiju da potpiše Ugovor o granici s BiH.

 

Kako je u saopćenju naveo, imajući u vidu ukupnu atmosferu na prostoru zapadnog Balkana, koja je u posljednje vrijeme obilježena provokacijama, javnim verbaliziranjem opasnih secesionističkih namjera, smatra da je vrijeme promijeniti trenutne paradigme ponašanja.

 

Upozorio je na falsificiranjem historije, negiranjem genocida u Srebrenici i glorificiranjem ratnih zločina(ca), zloslutne ideje o crtanju novih granica na bazi etničkih principa te tendenciozna i zlonamjerna povezivanja BiH s odnosom između Srbije i Kosova.

 

Podsjetio je na neprihvatljive carinske namete i barijere suprotno odredbama važećih sporazuma, uzurpaciju imovine, kršenje međunarodnih konvencija i neprihvatanje presuda međunarodnih sudova, miješanje u unutrašnje stvari i slične nedobrosusjedske aktivnosti.

 

Zbog svega toga i u ovom trenutku, predsjedavajući Vijeća ministara BiH ocijenio je da ono što najviše treba zapadnom Balkanu nisu nove hegemonističke politike i podjele, nego pozitivan politički dijalog, mir, međusobna saradnja i napredak.

 

- Na to nas, ako svi želimo da pripadamo porodici evropskih država, a BiH je bezalternativno opredijeljena za EU integracije, obavezuju i brojni dokumenti koje su prihvatile sve zemlje zapadnog Balkana - podvukao je Zvizdić.

 

Tim dokumetima, kaže Zvizdić, posebna pažnja posvećenja je jačanju dobrih regionalnih odnosa koji moraju biti bazirani na međusobnom razumijevanju i bezuvjetnom poštivanju suvereniteta, integriteta i međunarodnopravnog subjektiviteta svake od zemalja.

 

- Jasno su naznačeni prioriteti i oblasti zajedničke saradnje, kao i konkretni izazovi s kojima se suočava zapadni Balkan, s posebnim fokusom na važnost provođenja potrebnih reformi, te rješavanju svih otvorenih bilateralnih pitanja prije pristupanja EU - istaknuo je Zvizdić.

 

Podvukao je da su upravo reforme i saradnja na polju politike, ekonomije, sigurnosti, obrazovanja, nauke, kulture i mladih neke od ključnih odrednica zajedničkog djelovanja koje su u ovom regionu svi prihvatili, ali neki stvarno, a neki deklarativno.

 

Za njega je potpuno jasno da BiH poštuje suverenitet i teritorijalni integritet susjeda, a vjerodostojnost ovakvog stava je pokazana kroz potpisivanje sporazuma o granici s Crnom Gorom i kroz iskrenu namjeru da se isti pravni akt ratificira i potpiše s drugim susjedima.

 

Ugovor o državnoj granici između BiH i Republike Hrvatske potpisan 1999. godine, a iako nije ratificiran, primjenjuje se, dok sa Republikom Srbijom takav ugovor, još uvijek, nije ispregovaran.

 

Zbog toga je ponovo pozvao Hrvatsku da ratificira potpisani ugovor o granici s BiH, a Srbiju da sa Bosnom i Hercegovinom, a u cilju jačanja međusobne saradnje, mira i stabilnosti, u najkraćem roku potpiše međudržavni Ugovor o granici.

 

Za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, finalizacija tih bilateralnih pitanja bi imala izuzetnu simboliku međusobnog povjerenja i saradnje, i ujedno predstavljala najkonkretniju potvrdu više puta izrečenih stavova naših komšija o poštivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

 

- Bosna i Hercegovina, kao višestoljetna historijska činjenica, s neuništivom kulturološkom isprepletenošću, 22. maja 1992. godine postala članicom Ujedinjenih nacija, čime je priznata kao suverena država u postojećim granicama, a isti slučaj je i sa susjedima BiH.

 

Zbog toga bi međusobnim potvrđivanjem međunarodno priznatih granica prestale špekulacije o teritorijalnim pretenzijama, otcjepljenjima, podjelama, etničkim razmjenama teritorija i skrivenim, ali nažalost, još uvijek živim namjerama stvaranja "velikih" država - smatra Zvizdića.

 

- Bile bi to poruke za mir, za budućnost, za nove generacije i njihov prosperitet. Dakle, ratifikacija odnosno, potpisivanje ugovora o granici između BiH, Republike Hrvatske i Republike Srbije, bi u ovome momentu bila najefikasnija poruka koja bi prekinula spiralu tenzija i pokrenula ozdravljujući proces saradnje, povjerenja i pomirenja, razvoja ukupnog regiona i svake države pojedinačno - zaključio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!