Sobranje jednoglasno usvojilo ustavnu promjenu

Sada i zvanično: Makedonija promijenila ime u Republika Sjeverna Makedonija

Front11.01.19, 19:40h

Sada i zvanično: Makedonija promijenila ime u Republika Sjeverna Makedonija
Na početku plenarne sjednice obratio se makedonski premijer Zoran Zaev koji je rekao da je riječ o teškoj, ali ozbiljnoj i odgovornoj odluci

 

Makedonsko Sobranje je sa 81 glas "za", ni jedan protiv, niti uzdržan, usvojio danas ustavnu promjenu kojim je ova država, u skladu sa Prespanskim sporazumom, promijenila ustavno ime u Republika Sjeverna Makedonija.

 

Na početku plenarne sjednice obratio se makedonski premijer Zoran Zaev koji je rekao da je riječ o teškoj, ali ozbiljnoj i odgovornoj odluci.

 

"Jeste, ja sam promijenio stav po pitanju promjene ustavnog imena i ustava države, ali mijenjanje stavova donosi progres i po cijenu političke karijere", istakao je Zaev.

 

On je kazao da je VMRO-DPMNE znao da nije moguće postići bolji sporazum i da bez Grčke nije moguće nastaviti put ka EU i NATO.

 

Ovom odlukom makedonsko Sobranje je promijenio ustavno ime države u Republika Sjeverna Makedonija, koja će stupiti na snagu kada parlament u Grčkoj bude ratifikovao Prespanski sporazum.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!