Oproštaj od bivšeg Visokog predstavnika

Komemorativni skup Paddyju Ashdownu: Bio je veliki prijatelj BiH

Hronika27.12.18, 15:00h

Komemorativni skup Paddyju Ashdownu: Bio je veliki prijatelj BiH
Istakao je da se Ashdown do posljednjih dana života zalagao za okončanje sukoba, kažnjavanje ratnih zločina i podršci BiH na evropskom putu

 

U čast bivšeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, članu Doma Lordova i nekadašnjem vođi Liberalni demokrata Paddya Ashdowna, koji je preminuo 22. decembra, danas je u sarajevskoj Vijećnici održan Komemorativni skup u organizaciji Liberalnodemokratske stranke, Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" i Liberalnog foruma. 

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je da je Ashdown prije svega bio dobar čovjek i veliki prijatelj BiH, svih njenih naroda i građana. Istakao je da je sa velikom tugom primio vijest, jer je Ashdown 'zadužio' BiH. 

 

Džaferović je podsjetio da su za vrijeme mandata Ashdowna u BiH napravljene ključne reforme koje su stavili BiH na 'tračnice' prema Evropskoj uniji i NATO-u. To su, dodao je Džaferović, reforme koje su bile u interesu svih naroda i građana BiH. 

 

- BiH će mu zauvijek na tome biti zahvalna - poručio je Džaferović te dodao da njegovoj porodici upućuje izraze iskrenog suosjećanja u teškim trenucima. 

 

Bivši predsjedavajući Vijeća ministara BiH od 2002. do 2007. godine Adnan Terzić kazao je da je imao tu privilegiju raditi i družiti se s Ashdownom, te da je njihov odnos imao mnogo uspona i padova, ali da je uvijek rezultirao prosperitetom BiH. 

 

Podsjetio je da je prije 16 godina obavljao funkciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH te da je od prvog susreta s Ashdownom uvidio da je to energičan i iskusan čovjek, s evropskom vizijom BiH. Naglasio je da su uspjeli realizirati brojne bitne reforme za BiH te da je u tom periodu zabilježen veliki ekonomski rast BiH. Kroz rad su, dodao je Terzić, dokazali da ljudi u BiH mogu zajedno raditi kako bi imali funkcionalnu državu. 

 

- Ashdown je bio neprikosnoven lider svih institucija koji je osigurao ambijent za realizaciju reformi u BiH - zaključio je Terzić.   

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH od 1993. do 1996. godine Mirko Pejanović kazao je da je Međunarodna zajednica u BiH imenovala sedam visokih predstavnika, ali da je u četiri godine mandata Ashdowna ostvaren izuzetan prosperitet, saradnja i dinamika izvođenja reformi koje su BiH omogućile da tadašnju ratnu ideologiju približi Evropskoj uniji. 

 

Pejanović je također dodao da je Ashdown imao puno jedinstvo vodećih svjetskih sila kao članica Vijeća za implementaciju mira da se BiH približi održivom miru te da je on svojim mjerama dominanto uticao na odvijanje procesa unutrašnje integracija BiH i njenom približavanju Evropskoj uniji. 

 

 Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Ivica Šarić kazao je da je Paddy Ashdown ostavio neizbrisiv trag u politici Velike Britanije, ali posebno u BiH, državi za koju je sam znao reći da mu se 'uvukla pod kožu'. 

 

Istakao je da se Ashdown do posljednjih dana života zalagao za okončanje sukoba, kažnjavanje ratnih zločina i podršci BiH na evropskom putu. 

 

- Volio je našu BiH, a mi smo znali prepoznati tu prijateljsku ljubav i pažnju, jer je nema mnogo u svijetu - zaključio je Šarić. 

 

Lord Jeremy John Durham (Paddy) Ashdown obavljao je dužnost visokog predstavnika u BiH od maja 2002. do januara 2006.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!