DETALJI SA SUĐENJA GORANU SALIHOVIĆU

Tužiteljica: Neka mu se oduzmu putne isprave, pasoš BiH i Hrvatske, pobjeći će! Advokat: Ni do sada se nije krio, a da je htio...

Hronika21.12.18, 13:50h

Tužiteljica: Neka mu se oduzmu putne isprave, pasoš BiH i Hrvatske, pobjeći će! Advokat: Ni do sada se nije krio, a da je htio...
Tužiteljica: Neka mu se oduzmu putne isprave, pasoš BiH i Hrvatske, pobjeći će! Advokat: Ni do sada se nije krio, a da je htio...

 

Državno tužilaštvo zatražilo je od Suda Bosne i Hercegovine da bivšem glavnom tužitelju Goranu Salihoviću odredi mjere zabrane napuštanja BiH, putovanja, kao i sastanka sa svjedocima u predmetu za zloupotrebu položaja.

 

Tužiteljica Suada Pašić predložila je da se Salihoviću oduzmu putne isprave, pasoš BiH i pasoš Hrvatske koji posjeduje.

 

“Zbog posjedovanja dvojnog državljanstva, cijenimo da postoji opasnost od napuštanja BiH i bjekstva, gdje bi optuženi postao nedostupan organima gonjenja u našoj zemlji. Također, tražimo i zabranu kontakta sa svjedocima, jer je Salihović većini njih bio nadređeni, pa postoji mogućnost da, koristeći svoj uticaj, vrši pritisak na svjedoke”, kazala je Pašić.

 

Odbrana se usprotivila ovim mjerama, dodavši da čak ne postoji ni osnov sumnje da je Salihović počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

 

Advokat Rifat Konjić rekao je da mjere nisu potrebne.

 

“Salihović se ni do sada nije krio, niti za to postoje bilo kakvi dokazi. Nije bio u bjekstvu, redovno je odgovarao na pitanja Tužilaštva u istrazi, pa čak i kada je ležao u bolnici. Da je htio uticati na svjedoke, uradio bi to prije podizanja optužnice, da ih spriječi, odnosno ubijedi da o njemu sve lijepo govore”, kazao je Konjić.

 

Salihović je optužen da je, kao glavni tužilac Tužilaštva BiH, u periodu od početka februara 2013. do 28. septembra 2016. godine postupao suprotno Odluci o uvjetima i načinu korištenja sredstava za reprezentaciju i poklone, odnosno prekoračio je limit potrošnje u zemlji i inostranstvu na mjesečnom nivou.

 

Prilikom službenog putovanja iz Pariza 29. aprila 2015., zajedno sa svojim saradnicima i pratiocem Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, kako stoji u optužnici, zbog turističkog obilaska grada i unatoč upozorenjima, zakasnio je i propustio let za koji su imali povratne karte.

 

To je za posljedicu imalo kupovinu novih karata, koje je Salihović, prema optužnici, platio svojim sredstvima, ali po povratku je od rukovodioca Odjela za materijalno-finansijske poslove zahtijevao i naložio mu da mu refundira iznos od 3.874 konvertibilne marke (KM), a potom je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela izvršila povrat novca Tužilaštvu za svog uposlenika u iznosu od 1.291 KM.

 

Kako stoji u optužnici, na taj način Salihović je oštetio budžet Tužilaštva BiH u iznosu od 2.583 KM, a budžet Direkcije u iznosu 1.291 KM.

 

Prema optužnici, Salihović je bio upoznat s Pravilnikom Vijeća ministara BiH o korištenju sredstava za reprezentaciju i s limitom od 20.000 KM koji je određen za Tužilaštvo BiH na godišnjem nivou, ali je svjesno postupao drugačije.

 

Prema saopćenju Suda BiH, Salihović je sebi pribavio imovinsku korist koja prelazi 50.000 KM.

 

O mjerama zabrane Sud će naknadno donijeti odluku, prenosi Birn. 

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!