Sud BiH

Potvrđena optužnica protiv Gorana Salihovića zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja

Hronika21.12.18, 10:39h

Potvrđena optužnica protiv Gorana Salihovića zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja
Dalje se navodi da je Goran Salihović 29.04.2015. godine, tokom povratka sa službenog putovanja iz Pariza, zajedno sa svojim saradnicima i pratiocem iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, zbog turističkog obilaska grada, te unatoč upozorenjima o mogućem kašnjenju na avion, zakasnio i propustio let za koji su imali povratne aviokarte

 

Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio optužnicu protiv Gorana Salihovića, koja ga tereti za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja. 

 

U optužnici se navodi da je optuženi Salihović kao službena osoba u institucijama BiH, odnosno kao imenovani nosilac pravosudne funkcije - glavni tužilac Tužilaštva BiH, u periodu od 01.02.2013. do 28.09.2016. godine, znajući da su Odlukom o uslovima i načinu korištenja sredstava za reprezentaciju i poklone od 25.03.2011. godine regulisana prava, uslovi i načini korištenja sredstava za reprezentaciju, postupao suprotno članu 4. te odluke kojom su bili propisani limiti potrošnje u zemlji i inostranstvu na mjesečnom nivou. 

 

Kako se, nadalje navodi, optuženi je, iako je bio upoznat i sa Pravilnikom Vijeća ministara BiH o korištenju sredstava za reprezentaciju te da je određen limit za Tužilaštvo BiH od 20.000 KM za troškove reprezentacije na godišnjem nivou, suprotno interesima rada i normalnog funkcionisanja Tužilaštva BiH, svjesno postupao suprotno navedenim propisima i, iskorištavajući službeni položaj, nalagao rukovodiocu Odjela za materijalno-finansijske poslove da se na konto troškova reprezentacije prebace sredstva budžeta Tužilaštva BiH koja su bila određena za druge namjene. 

 

U optužnici se, pored ostalog, navodi da je na ovaj način optuženi kao službena osoba u institucijama BiH, iskorištavanjem službenog položaja ili ovlaštenja, sebi pribavio imovinsku korist koja prelazi iznos od 50.000 KM. 

 

Dalje se navodi da je Goran Salihović 29.04.2015. godine, tokom povratka sa službenog putovanja iz Pariza, zajedno sa svojim saradnicima i pratiocem iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, zbog turističkog obilaska grada, te unatoč upozorenjima o mogućem kašnjenju na avion, zakasnio i propustio let za koji su imali povratne aviokarte. 

 

To je, kako se navodi, za posljedicu imalo kupovinu novih avionskih karata za sve osobe, koje je u tom momentu platio Goran Salihović svojim sredstvima, ali je po povratku sa službenog puta od rukovodioca Odjela za materijalno-finansijske poslove zahtijevao i naložio da mu Tužilaštvo BiH refundira iznos plaćen za nove avio karte u visini od 3.874,50 KM iako je znao da je svojim postupcima uzrokovao kašnjenje na avion, pa je let propušten. 

 

Iznos novih karata refundiralo je Tužilaštvo BiH u iznosu od 3.874,50 KM, a potom je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH izvršila povrat sredstava Tužilaštvu BiH za svog uposlenika u iznosu od 1.291,50 KM. 

 

Na taj je način oštetio budžet Tužilaštva BiH za iznos od 2.583,03 KM, a budžet Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH za iznos od 1.291,50 KM, a sebi pribavio korist u iznosu od 3.874,50 KM, navedeno je u optužnici, saopćeno je iz Suda BiH.

 

(FENA/dg) 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!