Svijet ne prestaje da se čudi narodu Hunza, za koje se govori da su najdugovječniji i najzdraviji narod na svijetu. Neke od činjenica o njima su istinite, neke preuveličane, ali činjenica je da se hrane zdravije od ostatka svijeta, baš zato što su odsječeni od njega i unose samo prirodne sastojke. Recept za njihov hljeb star je 2.000 godina, a evo kako se pravi.
U pitanju je Kamali hljeb, čiji je jedan od sastojaka, kako ga Hunze zovu, "glečersko mlijeko", što je zapravo mineralna voda boje mlijeka koja se otapa od glečera i bogata je mineralima i hranljivim materijama iz stijena. Međutim, dobro će poslužiti i obična mineralna voda u zamjenu za glečersko mlijeko do kog mi ne možemo da dođemo.
POTREBNO JE:
1 šolja brašna od cijelog zrna ili mješavina 1/3 pšeničnog brašna i 2/3 heljdinog brašna
1/2 šolje mineralne vode.
Na vrh kašičice morska so ili posoljeni začin od povrća.
PRIPREMA
Pomiješajte brašno i so, pa polako dodajte vodu i miješajte dok ne dobijete tijesto. Površinu na kojoj pravite hljeb pospite brašnom, a zatim mijesite dok tijesto ne postane mekano i elastično. Zavijte umiješeni hljeb u vlažnu krpu i ostavite da odstoji 30 minuta.
Podijelite tijesto u loptice veličine oko 3 centimetra, a zatim urolajte svaku lopticu u tanke tortilje veličine oko 20 centimetara u prečniku. Tortilje pecite na plotni, prvo jednu, pa drugu stranu, oko 10 minuta.
Od ove mjere dobićete oko 10 hljebova koji su vrlo zasitni.
(Blic.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)
PODIJELI NA
Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook
Komentari - Ukupno 2
NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!