sarajevo se guši u smogu

Hitna sjednica Skupštine KS o zagađenju zraka: Kako nadležni misle doskočiti ovom problemu?

Front05.12.18, 16:24h

Hitna sjednica Skupštine KS o zagađenju zraka: Kako nadležni misle doskočiti ovom problemu?
Zastupnicima nove skupštinske većine obratili su se aktuelni premijer KS Adem Zolj i kantonalni ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Čedomir Lukić

 

Na hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo u toku je rasprava zastupnika o problemima zagađenosti zraka. Prezentirana im je Informacija o kvaliteti zraka u Kantonu Sarajevo u kojoj su kao okolišni problemi koji utiču na kvalitet zraka identifiikovani: energetika, saobraćaj i infrastruktura, upravljanje kvalitetom zraka i buka. 

 

- Upravljanje kvalitetom zraka podrazumijeva rad na prevenciji, a da bi imali prevenciju morali bi imati prave podatke o zagađenosti zraka. Iz svega što smo čuli proteklih dana je to da ova vlada nije prikupila prave podatke i nema kapacitet da na pravi način analiziramo ono što se dešava u zraku - rekao je mandatar za sastav nove vlade KS Edin Forto iz Naše stranke.   

 

Zastupnicima nove skupštinske većine obratili su se aktuelni premijer KS Adem Zolj i kantonalni ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Čedomir Lukić, koji su ukazali na provedbu aktivnosti definisanih u Planu interventnih mjera, te podsjetili na zakonski okvir i institucije koje su nadležne za praćenje zagađenosti zraka. 

 

Uz konstataciju da na ovaj problem najviše utiču individualna ložišta, ministar Lukić uputio je zamjerku Federalnom hidrometerološkom zavodu u smislu da je najslabija karika i da nije osposobljen da daje prognoze koje su potrebne Kantonu Sarajevo prije svega za niže nadmorske visine, u donjem dijelu kotline. 

 

- U posljednjih sedam godina budžet za novu opremu bio je nula, a u posljednjih 30 godina zaposlena je jedna osoba u Odsjek za kvalitetu zraka. Ono što je potrebno za kvalitetan input podataka za zagađenje zraka veoma je nezahvalno raditi sa ovakvim kapacitetom ljudi. Pravimo dosta solidnu vremensku prognozu - izjavio je Enis Omerčić iz Federalnog hidrometerološkog zavoda. 

 

Govoreći o inspekcijskim djelovanjima u pogledu sprječavanja zagađenosti zraka direktor Uprave za inspekcijske poslove Fahir Halilović kazao je da su pojačani inspekcijski nadzori od 3. septembra, ali da inspekcija, između ostalog, nije nadležna za mjerenje prljavih čestica (prahova) u ugostiteljskim objektima. 

 

Razlog leži u tome što "je Uprava za inspekcijske poslove nadležna za ložišta od 50 ii više kilovata".  

 

- Ako nemate koncentraciju praha nemate glavne informacije. Kada biste ušli u određene objekte poput ćevabdžinica grantujem da bi imali povišene vrijednosti prahova, koji imaju veliki utjecaj na zdravlje čak i u smislu steriliteta - kazala je zastupnica Jasmina Bišćević-Tokić.  

 

O stanju i uzrocima zagađenja zastupnicima je govorio član Komisije za rješavanje problematike prekomjernog zagađenja zraka Plamenko Tais navodeći da se Kanton Sarajevo ukoliko želi čist zrak, između ostalog, mora riješiti vozila starijih od 25 godina.   

 

- Također, sistemskim mjerama potrebno je značajno smanjiti emisije, prvo iz individualnih ložišta, a zatim i one emisije koje nastaju sagorijevanjem čvrstih goriva.  A emisije iz saobraćaja i industrije trebamo riješiti kroz državne zakone, kao i  eko-testove koji trebaju biti obavezni za sva vozila - zaključio je Tais.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!