Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak

Odluku Kosova doživljavam kao akt neprijateljstva! Ovo je opstrukcija i direktan udarac na sve zajedničke napore u regionu!

Front21.11.18, 19:38h

Odluku Kosova doživljavam kao akt neprijateljstva! Ovo je opstrukcija i direktan udarac na sve zajedničke napore u regionu!
Najnovija odluka vlasti u Prištini izazvat će posljedice u regionu, smatra ministar Crnadak

 

 

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak upozorio je da će, odluka vlasti u Prištini o uvođenju carina na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije, u visini od 100 posto, ako ne bude povučena, izazvati mnogo posljedica u regionu.

 

Najavio je da će tražiti da ta odluka bude jedna od glavnih tema sastanka ministara vanjskih poslova 29. novembra u Crnoj Gori.

 

- Ukoliko i druge kolege iz regiona, a posebno Evropska unija, podrže ovo što radi Kosovo, onda čitav koncept regionalne saradnje dolazi u pitanje i mislim da će biti prekinut takvim postupkom – upozorio je Crnadak za Fenu.

 

Uvođenje takse, u visini od 100 posto, čime se praktično prekida svaka trgovina, predstavlja, kako kaže, opstrukciju i direktan udarac na sve napore, koji su dosad zajednički uloženi u regionu.

 

- Odluka prištinskih vlasti je i direkat udarac na temeljni princip da ekonomija i razvoj u regionu budu u prvom planu, a ne pitanje priznavanja ili nepriznavanja Kosova i druge političke teme – naveo je Crnadak.

 

Smatra da je to „očigledno osvetnička odluka, donesena u afektu, nakon jučerašnjeg neuspjeha kada je u pitanju ulazak Kosova u Interpol“.

 

- Nikada nije dobro kada se na taj način donose odluke, a ova nije ni ekonomska odluka, niti može da ima bilo kakvo razumno objašenjenje i doživljavam je kao akt neprijateljstva – ustvrdio je šef bh. diplomatije.

 

Kosovska vlada donijela je odluku o uvođenju carina na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije u visini od 100 posto, potvrdio je danas premijer Kosova Ramuš Haradinaj.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još