'Trgovina utjecajem najgore vrste'

Advokatica Ismeta Gavrankapetanovića: Ministar Kazazović je donio odluku mimo zakona, tužit ćemo ga!

Hronika09.11.18, 13:08h

Advokatica Ismeta Gavrankapetanovića: Ministar Kazazović je donio odluku mimo zakona, tužit ćemo ga!
Ovakvo postupanje izlazi iz okvira zakona što će biti predmet postupka kod istražnih organa koje ćemo inicirati u cilju zaštite zakonitosti i ljudskih prava. Iz ovoga proizilazi ko nedozvoljeno utiče i vrši pritisak na organe Univerziteta, da donose nezakonite odluke usljed političkog uticaja, ističe advokatica Galijatović

 

Sinoćnje rješenje ministra obrazovanja i nauke kantona Sarajevo Elvira Kazazovića, kojim se, u najkraćem, tvrdi da je ispravna odluka dekanese Medicinskog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Semre Čavaljuge da ne vrati prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića u nastavni proces na Medicinskom fakultetu ništavna je, tvrdi advokatski tim prof. dr. Gavrankapetanovića.

 

Napominjući da to rješenje o kojem pišu mediji nije primila, advokatica Maida Galijatović kaže da i pored te činjenice može konstatovati da se pomenuto rješenje odnosi na postupak zaštite prava iz radnog odnosa prof. Gavrankapetanovića.

 

- A u tom postupku Ministarstvo nije nadležno, tako da je i rješenje koje je ministar donio - mimo zakonom propisane procedure, ističe advokatica, podsjećajući:

 

- Nadležni organi UNSA su donijeli pravno valjane odluke, nadležna Inspekcija je donijela odluke u zakonom propisanom postupku, a Ministarstvo na ovaj način inicira neprovođenje istih, nalazeći čudne razloge u smislu da šteta nastaje ako neko provodi zakon.

 

elvir-kazazovic

Elvir Kazazović

 

Ovakvo postupanje izlazi iz okvira zakona što će biti predmet postupka kod istražnih organa koje ćemo inicirati u cilju zaštite zakonitosti i ljudskih prava, kaže Galijatović, naglašavajući:

 

- Iz ovoga takođe proizilazi ko nedozvoljeno utiče i vrši pritisak na organe Univerziteta da donose nezakonite odluke usljed politčkog uticaja.

 

Dakle, nastavlja Galijatović, 'time što Ministarstvo donosi nekakvu odluku koja nema veze sa ovim postupkom, ono izlazi izvan svojih nadležnosti i ovlaštenja'.

 

- Time se ne proizvode pravne posljedice u ovom postupku, ali se nanosi šteta i izaziva pravna nesigurnost, u smislu da onda niko ne bi trebao poštivati zakon, ako tako ministarstvo odluči, što je apsurd, kaže Maida Galijatović obrazlažući:

 

- Da nije žalosno bilo bi komično pretpostaviti da eminentni profesor, jedan od najboljih ortopeda, koji je tražen na mnogim svjetskim univerzitetima „može nanijeti štetu ako prenosi svoje znanje studentima u Sarajevu“.

 

Tužno je sve to i stoga što javni organ propagira diskriminaciju, s obzirom na činjenicu da na Medicini rade mnogi nastavnici koji nisu zaposleni u KCUS, penzioneri i slično, kaže advokatica Galijatović, koja smatra da bi za društvo bilo bolje da ovakva „šteta“ koju bi mogao nanijeti poznati i dugogodišnji profesor, prenoseći svoje znanje studentima, a protiv koje se bori ministarstvo, bude što zastupljenija, kako bi znanje i stručnost preovladali i pomogli da dobijemo nove, kvalitetne doktore.

 

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović je još bio konkretniji:

 

- Ovo je trgovina utjecajem najgore vrste, vjerujem u sudske instance, i zbog ovog poteza ministar Kazazović će na sudu morati objasniti razloge za donošenje svoga rješenja, ističe dr. Gavrankapetanović.

 

Pokušali smo dobiti komentar rektora UNSA prof. dr. Rifata Škrijelja, ali se jutros nije javljao na telefon.

 

Podsjećamo na to da nam je pomoćnik ministra Kazazovića, Sifet Kukuruz, prije dva dana potvrdio da je kod ministra održan sastanak na kojem se raspravljalo o ovom slučaju. Ali, uz napomenu da on nema ovlaštenje za davanje izjava, tvrdio nam je tada Kukuruz, 'nije donijet nikakav zaključak, zato što se nisu svi pozvani odazvali sastanku'.

 

Na prijedlog Kukuruza, pismeno smo se obratili kabinetu ministra Kazazovića s pitanjima. Odgovore nismo dobili.

 

Ali je zato sinoć objavljeno njegovo rješenje.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 27

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još