Odobrila Direkcija za ceste ZDK

BiH prva na svijetu ima OVAJ saobraćajni znak: Kroz pećinu prolazi cesta, a tamo...

Hronika05.11.18, 20:33h

BiH prva na svijetu ima OVAJ saobraćajni znak: Kroz pećinu prolazi cesta, a tamo...
Ova pećina je jedna od pet pećina u svijetu kroz koje cijelom dužinom prolazi prometnica

 

Članovi Centra za krš i speleologiju postavili su u subotu 3. novembra 2018. godine prvi saobraćajni znak opasnosti koji upozorava na šišmiše u pećini.

 

"To je prvi takav znak u svijetu (koliko znamo postoje za divljač općenito, divlje svinje, kengure, losove). Dozvolu za postavljanje znaka odobrila je Direkcija za ceste Zeničko-dobojske županije. Znak je postavljen s obje strane ulaza u pećinu/tunel Ponikva na regionalnoj cesti koja iz Vareša vodi preko planine Zvijezde u dolinu Krivaje. Ova pećina je jedna od pet pećina u svijetu kroz koje cijelom dužinom prolazi prometnica", priopćeno je iz Centra za krš i speleologiju Sarajevo.

 

Pećinu Ponikvu naseljava nekoliko vrsta šišmiša: veliki potkovasti šišmiš (Rhinolophus ferrumequinum), mali potkovasti šišmiš (Rhinolophus hipposideros), veliki mišouhi šišmiš/mali mišouhi šišmiš (Myotis myotis/Myotis oxygnathus), veliki kasni šišmiš (Eptesicus serotinus), šrajbersijev šišmiš (Miniopterus schreibersii) te širokouhi šišmiš (Barbastella barbastellus) i alpski dugouhi šišmiš, (Plecotus macrobullaris).

 

Ova dva posljedna šišmiša su vrlo rijetke vrste u Bosni i Hercegovini. Znak je postavljen zato što je već zabilježeno stradanje šišmiša usljed sudara sa automobilima.

 

Budući da je prije nekog vremena postavljena javna rasvjeta (s bespotrebno jakim osvjetljenjem – čitaj: svjetlosno zagađenje), mogućnost novih slučajeva stradavanja je još veća. Iz Centra za krš i speleologiju iz Sarajeva se nadaju da će novi prometni znak skrenuti vozačima pažnju na moguće sudare sa šišmišima i potrebu smanjenja brzine. Također se nadaju da će novi znak biti još jedna turistička atrakcija Vareša.

 

(Vecernji.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!