pljušte nove teške riječi

Dr. Dizdarević odgovara: Ona je ta koja šikanira... Sebijini poslušnici rade tačno ono što im ona naredi i zato...

Hronika03.11.18, 15:41h

Dr. Dizdarević odgovara: Ona je ta koja šikanira... Sebijini poslušnici rade tačno ono što im ona naredi i zato...
Profesor Dizdarević govori o problemima na najvećoj zdravstvenoj ustanovi u BiH, stanju u zdravstvenom sistemu zemlje, kao i njegovim planovima za budućnost

 

Izvor: Patria

Razgovarao: Armin Aljović

 

Profesor Kemal Dizdarević ugledni je sarajevski neurohirurg - subspecijalista cerebrovaskularne hirurgije i hirurgije kičme. Rođen je 1969. u Sarajevu. Školovao se u BiH i inostranstvu - od Ljubljane, Londona, Istanbula pa sve do Sjedinjenih Američkih Država i Japana. Autor je više knjiga i naučnih radova. Dobitnik je prestižnih nagrada. Član je domaćih i međunarodnih asocijacija neurohirurga. Jedan je od osnivača udruženja „Internacionalna neurohirurgija“ čije je sjedište u Seattle u USA.


S druge strane, u Bosni i Hercegovini nailazi samo na probleme. Na meti je politike. U intervjuu, koji je Patriji dao svega nekoliko dana nakon što mu je u ponedjeljak na KC uručen otkaz, profesor Dizdarević govori o problemima na najvećoj zdravstvenoj ustanovi u BiH, stanju u zdravstvenom sistemu zemlje, kao i njegovim planovima za budućnost.

 

Optužujete da ste dobili otkaz zbog ličnih animoziteta direktorice Sebije Izetbegović prema vama. Iz KCUS-a su tek šturo saopćili da ste otpušteni „zbog niza proceduralnih grešaka, šikaniranja kolega te privatnog rada bez saglasnosti KCUS-a“. Vaše reference u svijetu medicine su nevjerovatne. Kao je moguće da niste mogli pronaći kompromis sa upravom, ako ni zbog čega onda zbog pacijenata koji vas trebaju?

 

- Nikoga za ništa ne optužujem već samo iznosim argumente i realne fakte. Naprosto se radi o animozitetima opsesivno-kompulzivne i zavidne direktorice prema onome što ja ili neko drugi od protjeranih doktora i profesora predstavljamo. Ta iskarikirana politička, a ne medicinska, figura je personifikacija zarobljenog uma. Iz ničega se digla silama i smjernicama jednog dekadentnog i prizemnog modela. Taj model implicira da neko nekvalificiran i nekompetentan, ali čvrsto uvezan u socijalno dominatnu i surovu mrežu, a uz podršku brutalne manipulacije bazirane na ispiranju mozga pomoću metoda zaplašivanja i nagrađivanja i uz lomljenje pojedinačnog i grupnog dostojanstva, te brisanje svakog pokušaja formiranja i prezentiranja ličnog stava, preuzme potpuno autoritarnu dominaciju u sferama koje ulimativno zahtijevaju znanje, iskustvo i pažljivo promišljanje, te balansiranje, pa ako hoćete i naglašenu toleranciju i strpljenje. Takve mentalne strukture ne teže kompromisu, one funkcioniranja na principu sve ili ništa i polaze sa pozicija moći pomoću koje pokušavaju da ponižavaju i one koje su pokorile i one koji se odupiru. Ona je ta koja šikanira, pa desetine vrhunski školovanih liječnika je otišlo za njenog kratkog mandata. Ona pravi proceduralne greške jer uopće ne razumije značenje pojma procedure u medicini s obzirom da nema unutrašnjeg odnosa prema smislu istinskog medicinskog djelovanja.   

 

Za nepune tri godine KCUS je napustilo 69 vrhunskih ljekara, ne računajući 19 doktora medicinskih nauka koji su otišlo u penziju. Najveći broj tih ljekara optužuje dr. Izetbegović zbog mobinga. Neko bi morao odgovarati, ili oni ako lažno optužuju za mobing, ili menadžment KCUS-a ako taj mobing postoji? Apsurdno je da se problemina na KCUS-u bave samo mediji?  


 
- Mobing i viktimizacija postoje u KCUS i provodi ih Sebija Izetbegović! Koliko sam informiran aktuelno je nekoliko sudskih postupaka koje vode uposlenici radi dokazivanja kontinuiranog mobinga. Problemom KCUS bi se primarno trebala baviti Ljekarska komora što je sada nemoguće jer su trenutno odgovorne osobe u Ljekarskoj komori Sebijini poslušnici i tačno rade ono što im ona naredi koliko god to bilo nerealno, neetično i pogrešno. Prethodni predsjednik komore i njegov tim su otjerani na brutalan način iz Komore samo zato što su zauzeli kritičan i distanciran stav prema Izetbegovićki i ozbiljnim posljedicama njenog djelovanja. Ova neodgovorna direktorica direktno i indirektno ugrožava živote sadašnjih i budućih pacijenata svojim direktorovanjem. To je krivično djelo.  

 

Hoće li se trend otkaza ljekarima zaustaviti na vama, ili ima još onih koji će otići sa najveće zdravstvene ustanove u BiH? Ima li menadžment plan kao nadoknaditi izgubljene ljekare? Koji je krajnji cilj direktorice Izetbegović? Ako se čak i prihvati da zavodi red na KC, ispada da slabi kadrovske kapacitete?

 

- Ona ide. Kao što sam ranije ustvrdio, sprema se Vladarkin let za Istanbul. Moj otkaz je posljednji otkaz koji je dala. Pa nismo djeca, kakvo je to zavođenje reda tjeranjem profesora i poništavanjem bukvalno hiljadu godina njihovog školovanja i ugrožavanjem desetine hiljada njihovih pacijenata? Zar je to zavođenje reda? Zamislite da njen suprug, član Predsjedništva države u dva mandata i nasljednik onoga što se u civiliziranim državama ne nasljeđuje, kaže da je ona otjerala lopove i ljenčuge iz KCUS. Samo te riječi su dovoljne da steknete realnu sliku o njima, ništa više ne treba biti rečeno. Ili da daje saopćenje da mi je uručen otkaz jer niko ne želi da radi sa mnom. Zanimljivo, ona time referira na ljude koji su od mene tražili i molili, ali i dobivali raznorazne pomoći uključujući neurohirurški trening i neurohirurško obrazovanje. Ustvari ovo je, kako kaže akademik Šećibović, uistinu borba protiv onih koji narodu ne daju da ima stručnjake. Na taj način oni mogu dovoditi svoje ljude koji će i koji fingiraju da su vrhunski ljekari, naučnici i profesori. Svi su zamjenjivi ako ne slušaju bespogovorno. A kada njima treba onda se liječe u inostranstvu ili dovede liječnike iz inostranstva i zatvaraju se u VIP apartmane blokirajući čitave dijelove bolnica.

 

Govori se da BiH ima vrhunske ljekare, ali i jedan od najlošijih zdravstvenih sistema u regionu?

 

- Narod ima vlast kakvu zaslužuje, pa tako i ljekare. Zdravstveni sistem je također odraz generalnog prosjeka. Prema tome, kakvi ljekari u prosjeku takav zdravstveni sistem. Sistem ne čine pojedinačni vrhunski ljekari već je on prije svega refleksija kvaliteta prosječnog ljekara i prosječnog narodnog poslanika tj političara. Doduše, narod je ponovo pokraden, to je tačno, ali sadašnje stanje je i pored krađe ipak kakav-takav odraz narodne volje.

 

Najavili ste pravnu borbu protiv KCUS-a. Neke vaše kolege to već rade, ali sve ide dosta sporo. Šta ćete raditi dok traje sudski spor?

 

- Postoji veliki broj obaveze i zanimljivosti koje su me čekale i kojima se moram posvetiti. Ipak, svi su izgledi da neću predugo čekati, jer očekujem brz povratak u KCUS.

 

(Patria, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 40

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još