za našu stranku prihvatljiva je samo jedna opcija

CIK u dramatičnoj dilemi: Rezultati kojeg popisa će se primjenjivati pri raspodjeli mandata u Domu naroda FBiH?!

Front31.10.18, 15:37h

CIK u dramatičnoj dilemi: Rezultati kojeg popisa će se primjenjivati pri raspodjeli mandata u Domu naroda FBiH?!
- Dok god nacionalisti ne odustanu od pokušaja da mirnim sredstvima ostvare ratne ciljeve, popis iz '91. mora ostati referenca za etničku strukturu zakonodavne i izvršne vlasti. To nije i ne može biti pitanje praktičnosti, nego prije svega etičko pitanje koje za nas ima status kategoričkog imperativa, smatra Kojović

 


Službe CIK-a danas su dobile zadatak da izrade više prijedloga u vezi s budućim preraspodjelama mandata u Domu naroda FBiH. Mnogo toga zavisit će da li će u odluci primjenjivati rezultate popisa iz 1991. ili iz 2013. 


Za Našu stranku primjena rezultata popisa iz 2013 je neprihvatljivo, kaže Predrag Kojović.


- Prije svega, neprihvatljivo je da upravni organ, a CIK to jeste, donosi odluku koju samo nadležno zakonodavno tijelo smije donijeti. Ja razumijem da su oni u tu poziciju dovedeni nebrigom i nedostatkom interesa za tu obavezu ljudi koji su prošli mandat proveli u klupama Parlamentarne Skupštine BiH kao i HDZ - SNSD blokadom u Federalnom parlamentu. Bez obzira, to je apsolutno neprihvatljivo i po našim zakonima u ovom konkretnom slučaju i po standardima demokratije u generalnom smislu. Ali čak i ako na trenutak zanemarimo taj formalno-pravni problem, onda ja moram u ime Naše stranke reći da je za nas napuštanje popisa iz '91 godine u ovom trenutku neprihvatljivo i da će Naša stranka pokrenuti to pitanje pred Ustavnim sudom BiH i ići ako treba do Strasburga - ističe Kojović. 


Predsjednik Naše stranke na kraju napominje i sljedeće: 


- Dok god nacionalisti ne odustanu od pokušaja da mirnim sredstvima ostvare ratne ciljeve, popis iz '91. mora ostati referenca za etničku strukturu zakonodavne i izvršne vlasti. To nije i ne može biti pitanje praktičnosti, nego prije svega etičko pitanje koje za nas ima status kategoričkog imperativa.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!