UDAR NA DRŽAVU/ SA PRESS KONFERENCIJE MUP-A KS

Detalji sačekuše na Alipašinom Polju: Nisu ni izašli iz vozila, ni upalili rotacije... Nisu im dali nikakvu šansu

Hronika26.10.18, 11:53h

Detalji sačekuše na Alipašinom Polju: Nisu ni izašli iz vozila, ni upalili rotacije... Nisu im dali nikakvu šansu
Napadači pucali na pripadnike policije i upotrijebili vatreno oružje prije nego je policija i izašla iz automobila

 


Ovo je nastavak agresivnog ponašanja kriminalnih grupa prema policiji, kazao je u obraćanju medijima komesar MUP-a KS Mevludin Halilović, prenosi N1.


- Mi smo upozoravali i prošle godine, i tada smo dobili određena sredstva od Vlade FBiH da nabavimo oružje. Upozorili smo tada da su te kriminalne grupe postale opasnije i agresivnije i da ne prezaju od upotrebe sile prema policijskim službenicima -  kazao je Halilović.


- U toku su uviđajne radnje, na licu mjesta su dva postupajuća tužioca, kao i još dva tužioca koji rade na rasvjetljavanju slučaja. U ovaj slučaj je uključen i FUP, SIPA. Mi smo u jutarnjim satima ostvarili kontakt sa upravom policije MUP-a RS pogotovo snage koje su na raspolaganju na području Istočnog Sarajeva - dodao je Halilović.


Još je kazao da su napadači pucali na pripadnike policije i upotrijebili vatreno oružje prije nego je policija i izašla iz automobila.


- Nisu dali nikakvu priliku niti šansu našim policajcima. Nisu ni upalili rotacije, kamoli izvadili vatreno oružje, a na njih su već pucali.


Ministar MUP-a KS Vedran Mulabdić je prilikom obraćanja medijima kazao da se radi o gnusnom činu i udaru na državu.


- Apsolutno osuđujem ovaj gnusni događaj i nadam se da će počinioci bii dovedeni pred lice pravde i biti najoštrije kažnjeni. Ono što želim da kažem jeste da su otac, brat i sin nenadoknadivi i da ćemo porodicama iznaći sva potrebna sredstva kako bi na bilo koji način pokušali ublažiti bol. Iskoristiću priliku da kažem da je napad na policajca napad na državu - kazao je Mulabdić.


Vidno potresen, Mulabdić je kazao da se želi zahvaliti svim agencijama koje su ponudile saradnju.


- Hoću i da se zahvalim svim agencijama koje su po saznanju sve svoje resurse stavili na dispoziciju nama. Policijski službenici KS za koje smatram da su agencija koja ima najviše poslova i zadataka kao i do sada uspjeti odgovoriti svim sigurnosnim izazovima koji se nađu pred nama.


I premijer KS Adem Zolj kratko se obratio na konferenciji za medije o jutrošnjem tragičnom događaju:


- Svi se nadamo da će uz pomoć Boga i doktora biti spašen drugi policajac. Informacije koje imamo, još traje borba za njegov život i sprema se druga operacija. Ministar Čampara je bio na vanrednoj sjednici Vlade, a ono što se može reći će vam saopštiti i ministar MUP-a i komesar. Mi ćemo poduzeti sve da MUP može uspješno realizovati ovu akciju i u saradnji sa agencijama - kazao je Zolj, prenosi N1.


Dodao je da se očekuje solidarnost i saradnja.


- Očekujemo i solidarnost MUP-a RS, da će se ozbiljno krenuti u istragu i da se pronađu počinioci. Cijeli dan ćemo biti u kontaktu sa ministarstvima, agencijama a ono što su aktivnosti koje je vlada poduzela i do sada i na nabavci oružja. Aktivnosti su bile pokrenute i bez ovog događaja. Ovaj gnusni zločin je učinjen, stojimo na raspolaganju i sve ćemo uraditi da izvršioci budu izvedeni pred lice pravde - kazao je i dodao:


- Ovo je gnusan čin, zato što policajci jutros nisu ni izašli iz auta, niti su upotrijebili oružje, niti su upozorili počinioci, odmah je dok je vozilo bilo u pokretu počeli su pucati na pripadnike policije. Učinit ćemo sve da se počinioci privedu i poduzimati aktivnost da se ovo više ne ponavlja. Ovo je udar na državu.

 

(N1/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još