Zbog kršenja Ustava i Izbornog zakona

SDP podnosi krivične prijave protiv članova CIK-a BiH zbog 'nakaradne preraspodjele mandata'

Front25.10.18, 14:00h

SDP podnosi krivične prijave protiv članova CIK-a BiH zbog 'nakaradne preraspodjele mandata'
Prema našim saznanjima, CIK BiH planira da nakaradno i na svoju ruku, te, vjerovatno, u sadejstvu sa vladajućim političkim strankama uradi preraspodjelu mandata, saopćeno je iz SDP-a

 

Socijaldemokratska partija BiH želi obavijestiti javnost da će, zbog moguće nezakonite preraspodjele kompenzacionih mandata u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, od strane Centralne izborne komisije BiH, podnijeti krivične prijave protiv svih članova ove institucije. 

 

- Naime, kako bi se zadovoljio Ustav i Izborni zakon BiH, u Predstavnički dom Parlamenta FBiH iz svakog konstitutivnog naroda u saziv Parlamenta mora biti izabrano po četiri zastupnika. Ukoliko se desi da jednog od konstitutivnih naroda ima manje od ovog broja, Centralna izborna komisija je dužna da izvrši popunu nedostajućih mandata sa kompenzacijskih listi političkih partija koje imaju takve kandidate, a sve u skladu sa Ustavom FBiH i Izbornim zakonom BiH.

 

Nakon ovogodišnjih održanih Općih izbora postoji identična situacija kao i nakon održanih izbora 2014. godine, a to je da u ovom Domu Parlamenta FBiH nedostaju izabrani zastupnici iz reda srpskog naroda. 

 

Prema našim saznanjima, CIK BiH planira da nakaradno i na svoju ruku, te, vjerovatno, u sadejstvu sa vladajućim političkim strankama uradi preraspodjelu mandata. Tako bi nedostajući mandati bili popunjeni sa kompenzacijskih listi stranaka, koje na svojim listama imaju kandidate iz reda srpskog naroda. Time bi se izvršila zamjena već izabranih kandidata sa nedostajućim kandidatima iz reda srpskog naroda unutar liste te političke stranke.

 

To praktično znači da bi SDP izgubio mandate koji mu pripadaju i platio cijenu svoje multietničnosti, nakaradnim tumačanjem Izbornog zakona od strane CIK BiH. 

 

Identična situacija je bila i 2014. godine, kada je CIK BiH nedostajuće mandate dijelio politčkim subjektima koji su imali najslabiji količnik i tako oduzimali kompenzacione mandate, a iste dodjeljivali političkim subjektima koji su na svojim kompenzacionim listama imali kandidate iz reda srpskog naroda. 

 

Ukoliko se ovo dogodi, SDP BiH će putem Apelacionog odjela Suda BiH tražiti doslovno provođenje Izbornog zakona i podnijeti krivične prijave protiv svih službenika koji su radili na pripremi ovakve odluke, kao i protiv svih članova Centralne izborne komisije, koji ovakvu odluku usvoje.  

 

Očigledno je da je CIK BiH pod pritiskom vladajućih stranaka iz oba entiteta, jer bi tumačenjem iz 2014. godine, ove stranke izgubile mandate. Ovo je samo nastavak bezočne pljačke na proteklim izborima, na koju je CIK BiH zažmurio, a upravo zbog toga će SDP danas podnijeti žalbu i zahtjev za ponovnim brojanjem glasova za sve nivoe vlasti - saopćeno je iz SDP-a.

 

(DEPO pORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!