sudsko vijeće kss-a ga proglasilo krivim

Milkan Gojković osuđen na šest godina zatvora za ratni zločin na Grbavici

Hronika23.10.18, 16:09h

Milkan Gojković osuđen na šest godina zatvora za ratni zločin na Grbavici
Radi se o presudi izrečenoj nakon ponovljenog sudskog postupka, a nakon što je Vrhovni sud FBiH ukinuo raniju prvostepenu presudu od 25. februara 2016. godine, kojom je Gojković bio osuđen na osam godina zatvora

 

Sudsko vijeće Kantonalnog suda Sarajevo (KSS) proglasilo je danas krivim Milkana Gojkovića, bivšeg pripadnika VRS-a, za ratni zločin protiv civila (član 142. stav 1. KZ bivše SFRJ) počinjen na području sarajevskog naselja Grbavica, te ga osudilo na šest godina zatvora. 

 

Gojković je osuđen na temelju optužnice koja ga tereti da je 29. septembra 1992. godine silovao žensku osobu, bošnjačke nacionalnosti, te za postupanje protivno konvencijama o zaštiti civila (Ženevska konvencija o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata i dopunski protokol) . 

 

Radi se o presudi izrečenoj nakon ponovljenog sudskog postupka, a nakon što je Vrhovni sud FBiH ukinuo raniju prvostepenu presudu od 25. februara 2016. godine, kojom je Gojković bio osuđen na osam godina zatvora. 

 

Kako je u obrazloženju presude rečeno, u ponovnom postupku prihvaćeni su ranije izvedeni dokazi te proveden određen broj dodatnih dokaznih prijedloga optužbe i odbrane, s fokusom na iskaz oštećene i prepoznavanje okrivljenog, odnosno njenu kategoričnu tvrdnju da je okrivljeni izvršitelj spomenutog krivičnog djela. 

 

U izdržavanje krivičnopravne sankcije, kada i ukoliko postane pravomoćna, bit će uračunato vrijeme koje okrivljeni Gojković proveo u pritvoru od 25. februara do 28. aprila 2016.

godine. 

 

Oštećena u ovom predmetu je s imovinsko-pravnim zahtjevom upućena na parnicu, a troškovi krivičnog postupka bit će izmireni iz budžetskih sredstava Suda.    

 

Optužnicu u ovom predmetu potvrdio je Sud BiH 6. januara 2015. godine, a mjesec dana kasnije predmet je, u skladu s utvrđenim kriterijima, prebačen KSS-u na postupanje.   

 

S obzirom na to da se radi o nepravomoćnoj presudi, strane u postupku zadržavaju pravo žalbe u roku od 15 dana od primitka pisanog otpravka presude.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!