Fotografija koja je potresla regiju

'Princezo malena, oprosti nam': Djevojčica migranta spava na mokroj livadi, čekajući neki humaniji svijet...

Hronika23.10.18, 14:05h

'Princezo malena, oprosti nam': Djevojčica migranta spava na mokroj livadi, čekajući neki humaniji svijet...
Blizu pijelaza su prenoćili, a hranu vodu i toplu odjeću donijeli su im mještani. Oni su i danas blizu graničnog prijelaza u nadi da će hrvatska policija pustti ih da pređu u Evropsku uniju i nastave put ka zapadu

 

Fotografija djevojčice migranta koja spava na ruksaku, na mokroj livadi, umorna od pješačenja ka Graničnom prelazu Izačić, a koju je načinila reporterka N1 Snežana Mitrović, obišla je regiju.


"Ne mogu danima da se nasmijem iz srca. Nikome osim svome djetetu. Paralizirana mi duša i srce. Mogu samo držati svoje čedo u rukama i biti sretna što je živ i zdrav. On ima topli dom. Topli krevet. Hranu. Zdravlje. Igračke. Ima naše čedo i prijatelje u obdaništu. A mi imamo beskrajnu sreću što imamo njega. I što smo u toplom domu. Što imamo krevet. Hranu. Zdravlje... Usijane glave. Zlotvori. Neljudi. Monstrumi. Nisu dozvolili da ona večeras spava u toplom domu, krevetu, da jede toplu hranu i da se igra sa vršnjacima. Imaš ti princezo malena, više srca i hrabrosti od cijelog Svijeta! Oprosti nam...", napisala je Lejla Kraljević.


"Na fotografiji je mala migrantkinja fotografisana negdje u okolini Bihaća kako spava na mokroj livadi, čekajući umjesto princa neki humaniji svijet da joj nađe smještaj, da može da legne u topao krevet, da se ugrije, da ide u školu.. Odmara od pređenih hiljada kilometara na kojima je odrasla, uz isto toliko poniženja uz put. Prolazeći pokraj gradova u kojima njene vršnjakinje imaju svu pažnju svijeta. U gradove ih ne puštaju...", napisao je Aleksandar Trifunović.


Ovo su samo neki od komentara na fotografiju koja je obišla regiju i potresla mnoge ljude. Podsjetimo, grupa migranata s porodicama, među kojima je mnogo djece, jučer su iz prihvatilišta Sedra pješke krenuli ka graničnom prijelazu Izačić, granici između Hrvatske i BiH.


Blizu pijelaza su prenoćili, a hranu vodu i toplu odjeću donijeli su im mještani. Oni su i danas blizu graničnog prijelaza u nadi da će hrvatska policija pustti ih da pređu u Evropsku uniju i nastave put ka zapadu.

 

(N1/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!