nakon što su spriječeni da uđu u hrvatsku

Nastavlja se drama u Krajini: Migranti ponovo krenuli ka Graničnom prelazu Maljevac, policija na nogama

Hronika23.10.18, 11:13h

Nastavlja se drama u Krajini: Migranti ponovo krenuli ka Graničnom prelazu Maljevac, policija na nogama
Kordon graničnih policajaca zapriječio im je prolaz na oko 200 metara prije samog prijelaza, a potom su počeli pregovori kako bi se vratili ka Cazinu no većina njih je odlučila ostati ondje i prenoćiti pod vedrim nebom, a tijelima su blokirali i prilaznu cestu

 

10:00 Kako javlja N1, grupa migranata, njih pedesetak, ponovo su jutros krenuli prema Graničnom prelazu Maljevac, što je za ovu televiziju potvrdila i Snežana Galić, portparolka MUP-a Unsko-sanskog kantona.

 

O kretanju ove grupe obaviještena je Granična policija BiH kao i pripadnici MUP- USK. Jučer je jedna veća grupa migranata vraćena s graničnog prelaza Maljevac kod Velike Kladuše.

 

Druga grupa, njih stotinjak, među kojima su i djeca, prenoćili su sinoć u blizini Graničnog prelaza Izačić između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

 

Kako je za N1 potvrdila portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sankog kantona Snežana Galić, pod nadzorom su pripadnika Granične policije BiH.

 

08:56 Granična policija Bosne i Hercegovine u ponedjeljak kasno navečer je zaustavila veću skupinu migranata koji su krenuli prema graničnom prijelazu Izačić kako bi prešli u Hrvatsku.

 

Skupina u kojoj je bilo oko 90 muškaraca, žena i male djece krenula je pješice ranije tijekom dana iz migrantskog centra smještenog u nekadašnjem hotelu "Sedra" kod Cazina, javila je Hina, a prenijeli mediji.

 

U pratnji lokalne policije prešli su put do Bihaća i zatim krenuli ka Izačiću, a usput im se pridružilo još nekoliko desetaka migranata.

 

Kordon graničnih policajaca zapriječio im je prolaz na oko 200 metara prije samog prijelaza, a potom su počeli pregovori kako bi se vratili ka Cazinu no većina njih je odlučila ostati ondje i prenoćiti pod vedrim nebom, a tijelima su blokirali i prilaznu cestu.

 

Ranije tijekom dana veća skupina migranata vraćena je s graničnog prijalaza Maljevac kod Velike Kladuše.

 

Oni su također planirali izvršiti pritisak kako bi ih se pustilo da nastave put ka Hrvatskoj jer ne žele ostati u BiH.

 

U večernjim satima u Bihaću su istodobno održani novi prosvjedi građana zbog eskalacije migrantske krize. Oko hiljadu okupljenih na središnjem gradskom trgu tražilo je izmještanje migranata iz gradskog središta i uspostavu centra za njihov smještaj izvan Bihaća.

 

(DEPO PORTAL; BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!