situacija se sve više otima kontroli

Stotine migrantskih porodica s djecom krenuli na proteste? Plan im je do graničnog prelaza Izačić...

Hronika22.10.18, 14:43h

Stotine migrantskih porodica s djecom krenuli na proteste? Plan im je do graničnog prelaza Izačić...
Nakon što je veća grupa migranata iz kampa u Velikoj Kladuši vraćena sa graničnog prelaza, oko stotinjak porodica sa djecom iz hotela Sedra krenuo je na marš ka Bihaću

 

Stotinjak porodica sa djecom, koje su smještene u migrantskom centru u hotelu Sedra, krenuli su na marš ka Bihaću. Nezvanično se spominje da namjeravaju, zajedno sa migrantima iz Bihaća, krenuti ka graničnom prelazu Izačić, kao što se to jutros desilo sa pokretom migranata iz Velike Kladuše ka graničnom prelazu Maljevac.

 

- Prema našim posljednjim podacima, migranti koji su iz Velike Kladuše krenuli na granicu, već se polako u grupama vraćaju prema kampu Trnovi gdje su i bili smješteni. Kada je pokret migranata iz hotela Sedra u pitanju mi još uvijek ne znamo kakva je njihova namjera, kazala nam je Snežana Galić, glasnogovornica MUP-a USK-a.

 

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić danas je gostujući na radio Bihać kazao da ima informacije da se i migranti organizuju kako bi protestovali, međutim, on je kazao da bi se to trebalo desiti sutra, a ne danas.

 

Podsjećamo, za večeras su opet planirani i protesti građana Bihaća u istoj organizaciji i sa istim zahtjevima koje su iznjeli tokom protesta u subotu uvečer.

 

Građani Bihaća žele migrante van grada, traže od Ministarstva sigurnosti da kontroliše situaciju sa migrantima i žale se na pogoršnu sigurnosnu sliku u Krajini.

 

Međutim, građani zahtjevaju i bolje, humanije uslove za migrante, što i sami migranti očekuju. Osnovni zahtjevi migranata, koji su oni od početka isticali, jeste da se otvori granica sa Hrvatskom kako bi mogli nastaviti put ka zemljama EU.

 

Šefa IOM za BiH Petera Van Der Auweraerta pitali smo zašto migranti iz hotela Sedra, gdje imaju mnogo bolje uslove od migranata u Bihaću i Velikoj Kladuši, napuštaju Sedru i kreću se prema Bihaću. Međutim Peter za sada nema komentara o dešavanjima koja su u toku.

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!