Potvrdili iz kompanije Adriatic Metals

Zlatna groznica ponovo trese našu državu: Otkriveno novo nalazište dragocjenih metala u centralnom dijelu BiH

Biznis Klub18.10.18, 20:31h

Zlatna groznica ponovo trese našu državu: Otkriveno novo nalazište dragocjenih metala u centralnom dijelu BiH
U julu ove godine na lokalitetu Rupice uzorci su u jednoj bušotini pokazali da jedna tona iskopanog matrijala sadrži: 4.6 grama zlata, pola kile srebra, 0.9% bakra, 7.7% olova, 10.8% cinka i 46% barita

 

Kompanija Adriatic Metals je objavila da je otkrila novo „spektakularno“ nalazište dragocjenih metala u centralnom dijelu BiH. Inače, ova kompaija posjeduje koncesiju za istraživanje i eksploataciju minerala i ruda na pojedinim lokacijama općine Vareš.


U svijetu se nalazište sa dva grama zlata po toni zemljišta smatra izuzetno bogatim, a u novom nalazištu na lokalitetu Rupice pronađena su 2,4 grama po toni.

 

Također, pronađeno je 187 grama srebra po toni, 9,5 posto cinka i 4,9 posto olova, objavila je ova kompanija.

 

U julu ove godine na lokalitetu Rupice uzorci su u jednoj bušotini pokazali da jedna tona iskopanog matrijala sadrži: 4.6 grama zlata, pola kile srebra, 0.9% bakra, 7.7% olova, 10.8% cinka i 46% barita.

 

Povodom novog nalazišta dragocjenih metala oglasio se i Geraint Harris, direktor kompanije:

 

- Naša istraživanja i program bušenja pokazuju postojanje dragocjenih metala na području na kojem je i ranije bilo bušotina u potrazi za metalima. Međutim, tada nisu vršene analize o postojanju dragocjenih metala, čemu smo se mi sada posvetili - izjavio je Harris.

 

Harris je dodao da se iskopavanja intenzivno nastavljaju, te da se trenutno radi na četiri bušotine. Svi dosadašnji rezultati upućuju na “značajnu finansijsku priliku za kompaniju”.

 

Adriatic Metlas je za kraj ove godine najavio opsežan izvještaj o svim dosadašnjim nalazištima u centralnoj BiH. Izvještaj će biti objavljen najkasnije početkom naredne godine.

 

Iz ove kompanije ranije su istakli da postoji znatan potencijal da se proširi postojeća oblast na kojoj su pronađeni minerali. Naveli su i da koriste moderne tehnike ispitivanja na veoma perspektivnoj oblasti.

 

Sredinom ove godine dionice Adriatic Metalsa zabilježile su veliki rast nakon što je iz ove kompanije objavljeno da su otkrili izdašna nova nalazišta zlata, srebra i baznih metala u Varešu.

 

 

 

(Fokus, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još