VIDEO/ Nakon otmice u nigerijskim vodama

Švicarci u akciji spašavanja bosanskog pomorca: Pogledajte kako pirati otimaju brodove

Hronika24.09.18, 18:26h

Švicarci u akciji spašavanja bosanskog pomorca: Pogledajte kako pirati otimaju brodove
Sedmoro talaca su Filipinci te po jedan iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Ukrajine i Rumunije, objavila je nigerijska agencija za pomorsku upravu i sigurnost

 

Nigerijski pirati oteli su u subotu 12 članova posade švicarskog teretnog broda, među kojima i jednog državljanina BiH, Hrvatske i Slovenije.

 

Švicarska kompanija Massoel potvrdila je napad na svoj teretni brod Glarus u nigerijskim vodama. Brod je prevozio pšenicu od Lagosa do Port Harkorta.

 

- Pirati su se uspeli dugim ljestvama i prerezali žicu na palubi - javlja AFP i dodaje da su potom uništili veći dio komunikacione opreme na brodu i oteli 12 članova posade. 

 

Sedmoro talaca su Filipinci te po jedan iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Ukrajine i Rumunije, objavila je nigerijska agencija za pomorsku upravu i sigurnost (NMASA).

 

- Još uvijek se smatraju nestalim - rekao je direktor NMASA Sanday Umoren

 

Iz švicarske kompanije kažu da su obavijestili porodice otetih.

 

- Kompanija surađuje s vlastima i stručnjacima kako bi osigurala brzo i sigurno oslobađanje talaca - izjavili su iz kompanije.

 

Ambasada Bosne i Hercegovine u Bernu je u kontaktu sa predstavnicima švicarske brodarske kompanije u čijem je vlasništvu oteti brod, potvrdili su iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, odgovarajući na upit o otmici posade švicarskog teretnog broda u kojoj je bio i jedan bh. državljanin. 

 

- Osim što je Ambasadi potvrđeno da je jedan od radnika na brodu državljanin BiH, ostali podaci se radi istrage i aktivnosti koje se poduzimaju za sigurno i brzo puštanje zadržanih na brodu ne smiju davati u javnost - naglasili su iz MVP-a BiH. 

 

Bivši pirat ispričao je za Deutsche Welle kako nigerijski pirati najčešće napadaju iz finansijskih razloga.

 

- Nekada otimamo brodove kako bismo dobili otkupninu. Možemo dobiti između 555.000 pa sve do 2 miliona dolara - rekao je.

 

Na YouTubeu je objavljen i snimak jedne od otmica koja se dogodila 2017. godine, a prikazuje način na koji nigerijske bande upadaju na brodove i otimaju ih.

 

Švicarska kompanija Massoel Shipping angažirala je poseban tim kako bi osigurali oslobađanje 12 članova posade otetih s njihovog teretnog broda u Nigeriji, priopćilo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova, potvrđujući kako je slovenski državljanin među zarobljenima.

 

- Massoel Shipping je angažirao profesionalno osposobljen tim koji je ovlašten za rješavanje tog pitanja - objavljeno je iz slovenskog ministarstva.

 

 

 

 

(Index, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!