Tužilaštvo osporava odluku sudije Antonettija

Hag odbio da poniši odluku o izuzeću sudija u slučaju Mladić

Hronika13.09.18, 17:44h

Hag odbio da poniši odluku o izuzeću sudija u slučaju Mladić
Tribunal je Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba VRS-a, u novembru prošle godine osudio na doživotni zatvor

 

Mehanizam za međunarodne tribunale odbio je zahtjev Haškog tužilaštva da preispita odluku sudije Jean-Claudea Antonettija da iz žalbenog postupka Ratku Mladiću isključi troje sudija.

 

Haški tužioci su tražili da se osnuje tročlano vijeće čiji je zadatak trebao biti da “utvrdi posljedice odluke” sudije Antonettija.

 

Sudija Joseph Chiondo Masanche je u svojoj odluci naveo da zahtjevu tužilaca “nedostaje bilo kakav pravni osnov” te je zbog toga taj zahtjev odbio, prenosi BIRN BiH.

 

Ranije je sudija Jean-Claude Antonetti prihvatio zahtjev odbrane da se iz žalbenog postupka isključe sudije Theodor Meron te Carmel Agius i Daqun Liu.

 

Kako je u svojoj odluci naveo Antonetti, sudije Meron, Agius i Liu “djeluju pristrasno” s obzirom da su u ranijim predmetima u Haagu donosili određene zaključke koji se tiču Mladića.

 

Ovu odluku oštro su kritizirali predstavnici udruženja žrtava iz BiH, a pozdravili Mladićevi advokati.

 

Tužiteljica Katrina Gustafson je u svom zahtjevu navela da je potrebno kreirati novo Vijeće s obzirom da odluka sudije Antonettija “predstavlja definitivnu izmjenu do sada utvrđene sudske prakse pred Međunarodnim krivičnim sudovima”.

 

“Tužilaštvo osporava odluku sudije Antonettija. Ova odluka zanemaruje utvrđene standarde u vezi sa sudskom nepristrasnosti i rezultirala je velikom pogreškom. S obzirom na ovakav stav Tužilaštva, predsjednik Mehanizma obavezan je da imenuje tročlano Vijeće”, navela je Gustafson.

 

Predsjednik Mehanizma za međunarodne krivične tribunale Theodor Meron nakon zahtjeva Tužilaštva se izuzeo iz procesa odlučivanja da se iz žalbenog postupka Ratku Mladiću isključe troje sudija. Meron je u odluci obrazložio da se izuzima iz ovog procesa, s obzirom da je i sam jedan od sudija koji su isključeni iz procesa Mladiću.

 

Odbrana Ratka Mladića zatražila je od Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) da odbije zahtjev Haškog tužilaštva prema kojem bi tročlano Vijeće preispitivalo odluku da se iz žalbenog postupka na suđenju Mladiću isključi troje sudija.

 

Mladićevi branioci su ocijenili zahtjev tužioca neosnovanim i neutemeljenim u pravilima MMKS-a u Haagu.

 

Odbrana je istakla da je sudija Jean-Claude Antonetti izuzeo sudije Theodora Merona, Carmela Agiusa i Daquna Liua na osnovu činjenice “da bi razumni, nezavisni posmatrač mogao zaključiti kako je postojala precepcija pristrasnosti” prema Mladiću, te već odredio nove sudije.

 

Tribunal je Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba VRS-a, u novembru prošle godine osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

 

Mladić je oslobođen optužbe za genocid u još šest bosanskohercegovačkih općina.

 

Žalbe na presudu podnijeli su i odbrana i haški tužioci, a konačna presuda je trebala biti izrečena naredne godine.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!