Reakcija predsjednika SNSD-a Milorada Dodika

Pompeo zna ko je Dodik, ali ne zna ko je Špirić, ovo je politički obračun američke ambasadorice u BiH Cormack

Front11.09.18, 12:08h

Pompeo zna ko je Dodik, ali ne zna ko je Špirić, ovo je politički obračun američke ambasadorice u BiH Cormack
SAD su uvele sankcije poslaniku SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikoli Špiriću zbog, kako je navedeno iz State departmenta, umješanosti u veliku korupciju

 

Predsjednik Republike Srpske (RS) i SNSD-a Milorad Dodik tvrdi da je nevjerovatno da su Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele sankcije poslaniku njegove stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikoli Špiriću, koji je u opoziciji te da američki državni sekretar Michael Pompeo koji je potpisao tu odluku i ne zna ko je Špirić.

 

- Pompeo možda zna ko je Dodik, ali vjerovatno ne i Špirić. Ovo je jedinstven slučaj u svijetu da se opozicioni poslanik tako tretira, obično se to odnosi na ljude iz vlasti - rekao je on.

 

Dodik smatra da je "Špirićeva krivica to što nije podržao antisrpski rad Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, jer je podnio ostavku u komisiji koja je trebalo da legalizuje prisluškivanje mene, Aleksandra Vučića, Željke Cvijanović i rukovodilaca iz RS i Srbije".

 

- I naravno da su mu oni napakovali tu vrstu priče - ustvrdio je Dodik.

 

Kaže da je ova cijela situacija ponižavajuća za SAD, a ne za Špirića, koga je pozvao da ne prihvati takvo ponašanje.

 

- Na kraju krajeva, već je bio u Americi, ne mora više ni da ide - dodao je.

 

Dodik je ponovio stav da su sankcije Špiriću "politički obračun" američke ambasadorice u BiH Maureen Cormack, čiji rad je oštro kritikovao.

 

SAD su uvele sankcije poslaniku SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikoli Špiriću zbog, kako je navedeno iz State departmenta, umješanosti u veliku korupciju.

 

U saopštenju objavljenom na internet stranici State departmenta navodi se da je Špirić tokom vršenja dužnosti poslanika bio "umiješan u javnu korupciju, uključujući prihvatanje neprikladnih beneficija u zamjenu za obavljanje javnih funkcija i miješanje u javne procedure".

 

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Michael Pompeo i Ministarstvo vanjskih poslova SAD posjeduju vjerodostojne informacije da je gospodin Nikola Špirić bio uključen u javnu korupciju i ostvario korist od nje, uključujući ostvarivanje nepropisne koristi tokom obavljanja javnih funkcija i ometanje javnih procesa tokom svog mandata kao člana Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, rečeno je danas Feni iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

 

- Kada državni sekretar posjeduje vjerodostojne informacije da je neki zvaničnik bio uključen u značajne koruptivne aktivnosti, Odjeljak 7031(c) (Department of State, Foreign Operations, and Related Programs Act of 2018) nalaže da taj zvaničnik i članovi njegove neposredne obitelji budu označeni kao osobe kojima nije dozvoljen ulazak u SAD. Govoreći općenito, korupcija nanosi značajnu štetu ekonomiji, društvu i sigurnosti, omogućava postojanje organiziranog kriminala, te potkopava povjerenje u vladavinu prava i vlast. To direktno utiče na nacionalne sigurnosne, ekonomske i vanjskopolitičke interese kako Sjedinjenih Američkih Država tako i partnerskih zemalja - navode iz Ureda.

 

S obzirom na okolnosti ovog konkretnog slučaja, kažu kako vjeruju da je važno da vlasti i javnost Bosne i Hercegovine budu upoznati sa time koliko ozbiljno Sjedinjene Američke Države shvataju problem javne korupcije i uključenost Nikole Špirića u koruptivne aktivnosti.

 

- Vlada Sjedinjenih Američkih Država i dalje ukazuje na važnost postojanja zakona u BiH koji sprječavaju korupciju i pružaju podršku jakim i neovisnim policijskim i pravosudnim institucijama potrebnim za bilo kakav ozbiljan korak u borbi protiv korupcije - rečeno je Feni.

 

 

 

(Fena/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!