Zabranjen mu ulazak u SAD

Nakon sankcija Dodiku, i Špirić zbog umiješanosti u značajnu korupciju, na 'crnoj listi' SAD-a

Front11.09.18, 08:30h

Nakon sankcija Dodiku, i Špirić zbog umiješanosti u značajnu korupciju, na 'crnoj listi' SAD-a
Špirić je drugi visokopozicionirani zvaničnik SNSD-a kojem su Sjedinjene Američke Države izrekle sankcije. Prethodno, State Department je na "crnu listu" stavio predsjednika ove stranke Milorada Dodika

 

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije Nikoli Špiriću, potpredsjedniku SNDS-a, objavljeno je na zvaničnoj stranici State Departmenta. 

 

Kako se navodi u odluci State Departmenta, sankcije mu se uvode "zbog njegove umiješanosti u značajnu korupciju."

 

Sankcije po Sekciji 7031 akta koji je State Department donio 2018. godine predviđaju da "u slučajevima kada državni sekretar ima kredibilne informacije da su strani službenici bili umješani u značajnu korupciju ili teške povrede ljudskih prava, te individue i najbliži članovi njihove porodice ne ispunjavaju uslove za ulazak u Sjedinjene Države."

 

- Gospodin Špirić je bio bio umiješan i imao koristi od javne korupcije, uključujući primanje nepropisnih benefita u zamjenu za djelovanje po javnoj funkciji i ometanje javnih procesa tokom svog mandata kao član Predstavničkog doma u Bosni i Hercegovini - stoji u odluci.

 

Pored određivanja sankcija Špiriću, i članovima njegove porodice, supruzi Nadi Špirić, njegovom sinu Aleksandru Špiriću, kćerci Jovani Špirić, zabranjen je ulazak u Sjedinjene Američke Države. 

 

Špirić je drugi visokopozicionirani zvaničnik SNSD-a kojem su Sjedinjene Američke Države izrekle sankcije. Prethodno, State Department je na "crnu listu" stavio predsjednika ove stranke Milorada Dodika.  

 

 

 

(Fena/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!