saradnja dvije susjedne zemlje

Čović i Plenković u Livnu otvorili hrvatski konzulat: Ovim činom zaokružujemo diplomatsku mrežu Republike Hrvatske u BiH

Front05.09.18, 20:43h

Čović i Plenković u Livnu otvorili hrvatski konzulat: Ovim činom zaokružujemo diplomatsku mrežu Republike Hrvatske u BiH
- Danas je naša trgovinska razmjena preko dvije milijarde eura. Hrvatska je u BiH uložila 1,2 milijarde eura - kazao je hrvatski premijer

 

Hrvatski premijer Andrej Plenković i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović otvorili su u srijedu u Livnu konzulat Republike Hrvatske. 

 

- Ovim činom zaokružujemo diplomatsku mrežu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, zemlji koja je strateški i najvažniji državni interes RH, prijateljskoj i susjednoj zemlji, zemlji čiju teritorijalnu cjelovitost poštujemo i zemlji u kojoj je hrvatski narod konstitutivan narod i ostvaruje svoja prava na najvišoj razini kako to priliči ustavnom ustrojstvu BiH, ali i najvišim europskim standardima - kazao je u svom obraćanju Plenković. 

 

Ponovio je kako Republika Hrvatska daje puno podršku europskom putu BiH, dodavši kako su dvije zemlje upućene jedna na drugu. 

 

- Danas je naša trgovinska razmjena preko dvije milijarde eura. Hrvatska je u BiH uložila 1,2 milijarde eura. Ove smo godine otvorili urede Hrvatske gospodarske komore u Mostaru i Sarajevu, imamo dva nova konzulata, Croatia Airlines leti na relaciji Mostar – Zagreb, nezaobilazna je i uloga Državnog ured za Hrvate izvan RH koja pruža podršku brojnim projektima u BiH - kazao je hrvatski premijer. 

 

Plenković je istaknuo kako Livno ima veliki značaj ne samo za BiH već i za Hrvatsku, podsjetivši kako iz Livna dolazi hrvatski nogometni izbornik Zlatko Dalić, hrvatski poduzetnik Mate Rimac, kao i hotelijer Jako Andabak

 

- Isto tako treba se prisjetiti da su Hrvati ovoga kraja u ratnim vremenima 90-godina bili zadnja crta opstanka cjelovitosti BiH, a isto tako očuvali su i spašavali Hrvatsku i Dalmaciju. Tu činjenicu Hrvatska ne zaboravlja - ustvrdio je Plenković. 

 

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović zahvalio je Andreju Plenkoviću i njegovoj vladi na snažnoj potpori oku pruža hrvatskom narodu u BiH, ali i cijeloj državi. 

 

- Ono što vi radite zadnjih godina uvelike nam daje nadu da mi možemo ostvariti našu jednakopravnost u funkcionalnoj, europskoj BiH i zato vam veliko hvala na podršci na našem europskom putu koji je naš trajni cilj, kao i na podršci našoj unutarnjoj stabilnosti - kazao je Čović. 

 

Po njegovim riječima, sva obećanja koje je proteklih godina dala Republika Hrvatska su i ispunjena, podsjetivši na otvaranje novih konzulata u BiH, otvaranje sjedišta Hrvatske gospodarske komore te predstavništva HRT u bh. gradovima. 

 

- Nadam se da će ova suradnja imati i dodatnu dimenziju kako bismo u konačnici mogli kazati da je BiH do kraja domovina svakog Hrvata na svakom pedlju BiH, u kojoj ćemo kroz legitimne predstavnike hrvatskog naroda osigurati potpuno jednakopravnost. Veselim se svim našim budućim projektima, neka naglasak bude na našoj boljoj povezanosti, našim energetskim i uopće gospodarskim projektima - zaključio je Čović. 

 

U nastavku posjeta Livnu Plenković će obići Županijsku bolnicu "Dr. fra Mihovil Sučić" i Franjevački samostan sv. Petra i Pavla.

 

(FENA/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!