FOTO/ Tribina SDA u Novom Sarajevu

Sebija Izetbegović: Domovi zdravlja trebaju raditi 24 sata, reforma zdravstva nam je prijeko potrebna!

Front03.09.18, 21:41h

Sebija Izetbegović: Domovi zdravlja trebaju raditi 24 sata, reforma zdravstva nam je prijeko potrebna!
Kao jedan od benefita za pacijente, kada se reforma provede, navela je da se više neće morati tragati za uslugom koju pacijent treba nego će već unaprijed znati u koju ustanovu i kojem ljekaru da se obrati jer bi kroz reformu trebalo organizirati javno upoznavanje pacijenata sa sistemom

 

Reforma zdravstvenog sistema nešto je što uskoro očekuje Bosnu i Hercegovinu, državu koja teži da postane članica Evropske unije, kazala je večeras generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović gostujući na tribini koju je organizirala Asocijacija žena i Općinska organizacija Stranke demokratske akcije (SDA) Novo Sarajevo.

 

Kroz tridesetogodišnji rad u zdravstvu uvidjela je, kaže, sve probleme u tom sektoru, a toliko potrebna reforma ovog sistema trebala bi donijeti brojne benefite prvenstveno pacijentima, ali i vratiti dostojanstvo i povjerenje u zdravstvene radnike.

 

Reformu u Kliničkom centru od kad je došla na poziciju generalne direktorice već je počela provoditi, objedinivši klinike, nabavkom nove opreme i smanjenjem listi čekanja, a značajno je umanjen dug ovog centra koji je zatekla u visini od oko 100 miliona KM.

 

U svemu tome, dodala je, pomogli su joj njeni saradnici i 3.365 uposlenika te zdravstvene ustanove zasnivajući svoj rad samo na predanom redu i disciplini, zbog čega smatra da se može uraditi sve to i u drugim zdravstvenim ustanovama.

 

Kao jedan od benefita za pacijente, kada se reforma provede, navela je da se više neće morati tragati za uslugom koju pacijent treba nego će već unaprijed znati u koju ustanovu i kojem ljekaru da se obrati jer bi kroz reformu trebalo organizirati javno upoznavanje pacijenata sa sistemom.

 

Podvukla je da lutanje pacijenta poveća troškove, dodatno opterećuje pacijenta, ali i oduzima dragocjeno vrijeme za njegovo liječenje i sve to trebalo bi urediti s boljom raspodjelom sredstava, budući da se godišnje troši više od 350 miliona KM u zdravstvu.

 

Napomenula je i to da od 13 zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo Opća bolnica "Prof.dr. Abdulah Nakaš", Klinički centar i Hitna pomoć rade 24 sata, a mišljenja je da bi isto tako trebali raditi i domovi zdravlja kako bi se pacijentima omogućio pristup primarnoj zdravstvenoj zaštiti u svakom trenutku.

 

Istaknula je da nema potrebe da neko s manjim tegobama poput povišene temperature dolazi u Klinički centar na šta bude ponekad primoran jer domovi zdravlja ne rade nakon 20 sati, a dodala je da su veliki novci utrošeni na reformu porodične medicine.

 

Ukoliko bi se napravile uštede, tvrdi, novac bi mogao biti iskorišten tako što će više lijekova biti na esencijalnoj listi, ali važnim smatra i omogućiti pacijentima bržu dijagnostiku.

 

Za primjer je navela rad Klinike koja se brine za zdravlje žena, kazavši da četiri doktorice rade u dvije smjene, a ukoliko postoji sumnja da neka pacijentica ima maligno oboljenje dojke u roku od sedam dana ona prolazi cjelokupnu dijagnostiku i određuje joj se terapija ili bude operirana.

 

 - Cilj nam je i da svi budemo jednako opterećeni poslom, ali i da preuzimamo odgovornost - pojasnila je.

 

Kada je preuzela ovu dužnost kaže da na više od pola klinika Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu nije zatekla ljekare jer su radili u svojim privatnim ordinacijama dok su pacijenti čekali na pregled satima i to više ne može biti slučaj.

 

Naglasila je i da je dužnost ministarstava zdravstva da rade kampanje i programe prevencije raznih bolesti jer je to za nju najbolji način da se pacijenti informiraju o svemu, ali i da se smanji broj oboljelih, dodajući da su to radile brojne zemlje Evrope.

 

- Vrijeme je da bijeli mantil prestane biti sinonim za korupciju. Bilo je takvih slučajeva, ali nije fer da se zbog pojedinaca tako misli o svima jer većina zdravstvenih radnika časno radi svoj posao - podvukla je Izetbegović.

 

Smatra i da je potrebno mlade ljude iz medicinskih škola i fakulteta što više angažirati te da 50 posto njihove edukacije bude zasnovano na praktičnom radu kako bi kad završe školovanje mogli preuzeti odgovornost za svoj posao.

 

Okupljenima na tribini obratio se i predsjednik Općinske organizacije SDA Novo Sarajevo i načelnik te općine Nedžad Koldžo koji je također naglasio važnost reforme zdravstva iako to nije nadležnost lokalnog nivoa.

 

Na tribini su predstavljeni i SDA-ovi kandidati na listama za predstojeće oktobarske opće izbore za Skupštinu Kantona Sarajevo i Parlament Federacije BiH iz ove općine.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!