Tim od 12 stručnjaka

Počela s radom Izborna promatračka misija OSCE/OHIDR za opće izbore u BiH

Front28.08.18, 14:54h

Počela s radom Izborna promatračka misija OSCE/OHIDR za opće izbore u BiH
Misija će promatrati izbore kako bi se utvrdilo da li su u saglasnosti s obavezama OSCE-a i drugim međunarodnim obavezama i standardima za demokratske izbore, kao i nacionalnim zakonodavstvom

 

OSCE-ov Ured za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) danas je formalno otvorio Izbornu promatračku misiju za opće izbore u Bosni i Hercegovini zakazane za 7. oktobar ove godine. 

 

Misiju predvodi ambasador Peter Tejler i sastoji se od glavnog tima koji broji 12 stručnjaka koji će biti raspoređeni diljem BiH u timovima od po dva promatrača. Prvi tim već dolazi 3. septembra i sastoji se od 22 promatrača s dugoročnim mandatom, a dodatno, ODIHR će zahtijevati od država članica OSCE-a da osigura još 300 kratkoročno angažiranih promatrača za nadgledanje procedura na dan izbora. 

 

Ambasador Tejler je na pres-konferenciji naglasio da je ključni značaj misije da glasači imaju povjerenja u integritet cijelog izbornog procesa, priliku da glasaju slobodno i u povjerenju, te da će njihovi glasovi biti prebrojani na ispravan način, a to je jedini način da se postigne pravi legitimitet vlasti. 

 

- Moja misija je da pratim proces izbora, prije, tokom i nakon samog izbornog dana u skladu s mandatom - kazao je Tejler i dodao da se neće miješati u izbore na bilo kakav način, već će prikupljati činjenice da govore same za sebe da li je izborni proces bio transparentan. 

 

Misija će promatrati izbore kako bi se utvrdilo da li su u saglasnosti s obavezama OSCE-a i drugim međunarodnim obavezama i standardima za demokratske izbore, kao i nacionalnim zakonodavstvom. 

 

Promatrači će, najavljeno je, pažljivo pratiti proces registracije birača, aktivnosti kompanije, rad izborne administracije i relevantnih vladinih tijela, zakonodavstvo vezano za izbore i njenu provedbu, kao i rješavanje sporova vezanih za izbore. 

 

Kao dio promatranja misija će također pratiti medijsku pokrivenost kampanje. 

 

Tokom promatranja, predstavnici misije će se sastati sa predstavnicima državnih i entitetskih vlasti, izborne administracije i političkih stranaka, kao i pojedinačnim kandidatima, ali i sa predstavnicima civilnog društva, medija i međunarodne zajednice. 

 

Na dan izbora, promatrači će nadgledati otvaranje biračkih mjesta, glasanje, brojanje glasačkih listića i zbrajanje rezultata. 

 

Na dan izbora, ODIHR  izborna promatračka misija će ujediniti napore sa delegacijom Parlamentarne skupštine OSCE-a, Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope i Parlamentarne skupštine NATO-a. 

 

Izvještaj o preliminarnim rezultatima i zaključcima će biti objavljen dan nakon izbora, dok će konačan izvještaj o nadgledanju cijelog izbornog procesa biti objavljen dva mjeseca nakon završetka izbornog procesa. 

 

ODIHR Izborna promatračka misija i Misija OSCE-a u BiH djeluju odvojeno u okviru svojih mandata. ODIHR-u je to deseta promatračka misija u BiH. Prva je bila 1996. godine, kada su organizirani prvi opći izbori.

 

 

(Fena/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!