Nakon telegrama saučešća povodom smrti Kofija Annana

Izetbegović: Da li to Čović i Ivanić dovode u pitanje da se u Srebrenici desio genocid nad Bošnjacima?

Front20.08.18, 16:23h

Izetbegović:  Da li to Čović i Ivanić dovode u pitanje da se u Srebrenici desio genocid nad Bošnjacima?
Navodi se da „sve što je napisano u telegramu saušešća su nepobitne činjenice koje, ma koliko se neko trudio, ne mogu biti dovedene u pitanje“

 


Iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića saopćeno je danas da odbacuju i da smatraju neprimjerenom i nepotrebnom reakciju članova Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i Dragana Čovića na telegram saučešća kojeg je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio povodom smrti bivšeg generalnog sekretara UN-a Kofija Annana.

 

U saopćenju se navodi da je potpuno nejasno šta to u telegramu saučešća "duboko zadire u domen neprihvatljive političke kvalifikacije" i koju od neospornih činjenica Ivanić i Čović dovode u pitanje?

 

- Dovode li u pitanje da se u Srebrenici desio genocid nad Bošnjacima, koji je presuđen pred Haškim tribunalom i Međunarodnim sudom pravde? Dovode li u pitanje da su UN vlastitu  "zaštićenu" zonu prepustile pokolju? Ili, da je sam Kofi Annan 1999. godine javno objavio izvinjenje zbog grešaka koje su UN počinile tokom rata u BiH, posebno apostrofirajući Srebrenicu, za koju je kazao da će „vječno progoniti našu historiju“? – navodi se u saopćenju iz Izetbegovićevog kabineta.

 

Dodaje se da posebno iznenađuje odnos Dragana Čovića prema genocidu u Srebrenici i općenito zločinima počinjenim nad Bošnjacima.

 

- Čović u svemu ima dvostruke standarde, pa i u pravu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH da zastupa ovu instituciju. On je u svojstvu predsjedavajućeg, unatoč upozorenju, napravio skandal u Beogradu, kada je samoinicijativno ponudio prenos suvereniteta BiH na Srbiju po pitanju odnosa sa Kosovom, a sada se ograđuje od sadržaja Izetbegovićevog saučešća koje je potpuno bazirano na činjenicama i upućeno u skladu sa dosadašnjom praksom u Predsjedništvu BiH – stoji u saopćenju.

 

Navodi se da „sve što je napisano u telegramu saušešća su nepobitne činjenice koje, ma koliko se neko trudio, ne mogu biti dovedene u pitanje“.

 

- Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je kazao istinu i za to mu nije trebala bilo čija saglasnost. Istina se ne može promijeniti, ne smije se prešućivati, i od nje se niko ne može ograditi – saopćeno je iz Izetbegovićevog kabineta, prenosi Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

 

(FENA/md)

 

 Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!