SINOĆ U MOSTARU

Tužilac Tužilaštva BiH Milorad Barašin umro nakon teške bolesti

Hronika27.07.18, 10:35h

Tužilac Tužilaštva BiH Milorad Barašin umro nakon teške bolesti
Funkciju glavnog tužioca obavljao je do 2011. godine nakon čega je nastavio raditi u Tužilaštvu BiH

 


Nakon teške bolesti, tužilac Tužilaštva BiH Milorad Barašin preminuo je u 58. godini, potvrđeno je u Tužilaštvu, prenosi N1.


Barašin, koji je rođen 15. januara 1961. godine u Srpcu, preminuo je sinoć u Mostaru. Pravni fakultet završio je u Banjaluci 1985. godine, a pripravničku praksu obavljao je u Osnovnom sudu u Srpcu gdje je, nakon položenog pravosudnog ispita, u Sarajevu 1987. godine, dvije godine bio stručni saradnik.

 

Saučešće Tužiteljstva BiH povodom smrti Milorada Barašina

Tužitelj Milorad Barašin proveo je 11 godina radeći u Tužiteljstvu BiH na pozicijama tužitelja, zamjenika glavnog tužitelja, rukovoditelja Posebnog odjela za ratne zločine, v.d. glavnog tužitelja i glavnog tužitelja i ostaće u sjećanju kolega prije svega kao dobar čovjek i veliki profesionalac, kazali su iz Tužiteljstva BiH, gdje su jučer sa tugom primili vijest da je Barašin preminuo u bolnici u Mostaru u 58. godini. 

Iz Tužiteljstva BiH navode da će Barašin ostat u sjećanju uposlenicima njihovog kolektiva, prije svega kao dobar čovjek i vrstan profesionalac, koji je uvijek bio spreman pomoći, naročito mladim kolegama. 

Bio je posvećen naučnom radu i razvoju pravosudne prakse, naročito u oblasti procesuiranja predmeta ratnih zločina i teških kršenja međunarodnog humanitarnog prava. Tužitelj Barašin bio je i istaknuti sportski aktivista i veliki zaljubljenik u sport, naročito u nogomet. 

Kolektiv Tužiteljstva BiH i v.d. glavnog tužitelja Gordana Tadić, obitelji tužitelja Barašina upućuju izraze iskrene sućuti.  

Povodom smrti tužitelja Barašina, u Tužiteljstvu BiH jutros je održan kolegij tužitelja i uposlenika. 

Vrijeme i mjesto sahrane bit će naknadno objavljeni.

(FENA/ad)

Početkom 1992. godine izabran je za osnovnog javnog tužioca u Srpcu u kojem je radio do reforme pravosuđa u BiH.

 

Barašin je bio je među prvim kadrovima u BiH koji je prešao iz jednog entiteta da radi u drugi. Kao glavni kantonalni tužilac u Kantonalnom tužilaštvu Kantona 10 /Livanjski kanton/ radio je od 2003. do 2007. godine, kad je izabran za tužioca Tužilaštva BiH u kojem je raspoređen u Tim jedan Posebnog odjeljenja za ratne zločine.


Od novembra 2007. godine preuzeo je dužnost zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH, a za vršioca dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH imenovan je odlukom Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH od marta 2008. godine.


Funkciju glavnog tužioca obavljao je do 2011. godine nakon čega je nastavio raditi u Tužilaštvu BiH.


Objavio je nekoliko radova iz pravosudne oblasti, a najnoviji objavljeni stručni rad, u kojem je Barašin koautor, je na temu "Komandna odgovornost".

 

(N1/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook