AKO IDETE NA MORE, NEMOJTE SE IZNENADITI

Zajedno s turistima, Jadranom se razmilile i zmije: Evo kako se ponašati i šta raditi u slučaju 'bliskog susreta'...

Hronika09.07.18, 10:24h

Zajedno s turistima, Jadranom se razmilile i zmije: Evo kako se ponašati i šta raditi u slučaju 'bliskog susreta'...
Zmije je, inače, zabranjeno ubijati jer su one, prema odredbama Zakona o zaštiti prirode, zaštićene životinje

 

 


Počela je sezona zmija. Srećom, neotrovnih, ali bez obzira na tu činjenicu, nije nam, najblaže rečeno, svejedno kada se dogodi bliski susret s njima.


Zadnjih par dana u Splitu takvih susreta ne manjka. Najprije su vatrogasci intervenirali u Spinutu, točnije u Gajevoj ulici, gdje je jedan građanin dojavio da je uočio zmiju u dvorištu zgrade, pa su na teren odmah izašli pripadnici Javne vatrogasne postrojbe grada Splita, piše Slobodna Dalmacija.


No, pokušaj hvatanja nije uspio pa je zmija utekla u obližnje grmlje te tako dobila "prvu bitku". Kako doznaje Sl.Dalmacija od Ivana Kovačevića, zapovjednika JVP-a grada Splita, u pitanju je bila bjelica, dakle vrsta koja nije otrovna, što bi barem donekle trebala biti utjeha stanovnicima ovog kvarta.


Drugi, još luđi slučaj imao je sugrađanin koji je nakon kupanja zadrijemao na stijenama između Zvončaca i plaže Ježinac pa su ga iznenadile čak tri zmije! I ovdje se radilo o šilcu, neotrovnoj vrsti koja spada u jednu od najbržih u zmijskom svijetu.


- Godišnje imamo oko 15 intervencija hvatanja zmija i do sada niti jedan put nije bila u pitanju otrovnica. Osim bjelice, najčešće to bude šara poljarica ili smukulja - pojasnio je sagovornik Sl. Dalmacije.


Vatrogasci ove gmazove hvataju već prokušanom metodom - štapom koji ima otvor na vrhu, nakon čega ih stavljaju u limenu košaru te ih potom puste ili u njihovo dvorište u Kopilici ili ih odnesu u najbliže polje. Zmije je, inače, zabranjeno ubijati jer su one, prema odredbama Zakona o zaštiti prirode, zaštićene životinje.


Tino Milat, kustos splitskog Prirodoslovnog muzeja, savjetuje da se, u slučaju da prvi spazimo zmiju, posebno otrovnicu, odmaknemo nekoliko metara.


- Zmija ne čuje, ali zato osjeća vibracije. Kada smo u prirodi, trebamo imati prikladnu odjeću i obuću i štap. Ona nikad neće prva napasti čovjeka, ali ako je iznenadite ili nagazite, ugrist će iz samoobrane - savjetuje stručnjak zoolog.


Pojava zmija u samom gradu ne iznenađuje ga previše.


- Grad se širi, puno je ljudi i male zelene oaze su njihove jedino utočište, pa su samim time i susreti češći - zaključuje profesor Milat.

 

(Sl. Dalmacija/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

***********************

Pogledajte bonus video!

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook