Završne riječi 12. jula

Slučaj Dženana Memića: Tužilac danas htio izmijeniti optužnicu, sudija Todorović odbio prijedlog

Hronika04.07.18, 15:12h

Slučaj Dženana Memića: Tužilac danas htio izmijeniti optužnicu, sudija Todorović odbio prijedlog
Optuženom Ljubi Seferoviću 9. avgusta ističe pritvor kada on mora biti pušten na slobodu. S obzirom na ovu činjenicu, jasno je Sudsko vijeće želi donijeti presudu do tog datuma

 

Na Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je okončan dokazni postupak protiv optuženih Ljube i Bekrije Seferovića koji se vodi za izazivanje saobraćajne nesreće i spriječavanje dokazivanja u slučaju smrti Dženana Memića.

 

Advokat odbrane Rusmir Karkin predložio je dva dodatna dokaza, ali je Sudsko vijeće kojim predsjedava sudija Igor Todorović kazao da se prijedlog odbija nakon čega je kazao da je okončan dokazni postupak.

 

Tada je tužilac Mladen Furtula tražio da se obrati sudu kako bi izmijenio dio optužnice, a što bi išlo u korist optuženom Ljubi Seferoviću. Sudija Todorović nije dozvolio Furtulino obraćanje te je kazao da su izmjene optužnice mogle biti iznesene prije okončanja dokaznog postupka.

 

Zatim je ustao tužilac Sead Kreštalica koji je pod krivičnom prijavom zbog utjecaja na svjedoke i zloupotrebu službenog položaja u ovom slučaju, te se sudiji obratio riječima:

 

- Trebali ste pitati ima li još neko nešto da doda – rekao je Kreštalica te nastavio govoriti.

 

Sudija Todorović ga je prekinuo i ponovio da je dokazni postupak završen.

 

Sljedeće ročište zakazano je za 12. juli kada će i Tužilaštvo KS, advokat oštećenog Ifet Feraget i advokat optuženih Rusmir Karkin iznijeti pred sudom završne riječi.

 

Na konstataciju tužioca Furtule da im je potrebno vrijeme za pripremu te da se produži rok, sudija Todorović je naveo da to neće biti moguće zbog godišnjih odmora.

 

Tužilac Kreštalica je kazao da će „iznošenje završnih riječi Tužilaštva KS trajati cijeli dan“.

 

- Neka će, ostat ćemo cijeli dan ako treba – odgovorio mu je Todorović zaključujući dalju raspravu.

 

Inače, optuženom Ljubi Seferoviću 9. avgusta ističe pritvor kada on mora biti pušten na slobodu. S obzirom na ovu činjenicu, jasno je Sudsko vijeće želi donijeti presudu do tog datuma.

 

Pravni stručnjaci smatraju da će presuda u slučaju Dženan Memić biti jedna od najznačajnijih u bh. pravosuđu od 1992. godine.

 

Ovaj slučaj vodilo je devet tužilaca što je nezabilježeno u slučajevima saobraćajne nesreće. Posebno će ostati upamćena izjava tužioca Kreštalice da su „uklapali dokaze“ što dovoljno govori o održivosti optužnice.

 

Porodica Memić od početka tvrdi da je Dženan ubijen, a nakon presude očekuju novu istragu koja će konačno utvrditi kako je stradao Dženan Memić, te procesuiranje svih osoba koje su učestvovale u prikrivanju istine o smrti ovog mladića.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook