slučaj uhapšenog studenta iz bih

Selmir Mašetović danas pred istražnim sudijom u Turskoj: Kakav će biti ishod ročišta?

Hronika12.06.18, 10:52h

Selmir Mašetović danas pred istražnim sudijom u Turskoj: Kakav će biti ishod ročišta?
Ostao mu je samo jedan ispit do završetka studija i umjesto da se time zanima, on je u zatvoru bez ikakvog čvrstog dokaza da je počinio djelo za koje ga terete, kaže Husein

 

Student psihologije i pedagogije iz Bosne i Hercegovine Selmir Mašetović danas bi trebalo da se pojavi pred istražnim sudijom u turskom gradu Usaku, kada će riječ dobiti i tužilac, ali i advokatica dvadesettrogodišnjaka uhapšenog 22. maja pod sumnjom da je član organizacije FETO-a, u Turskoj proglašene terorističkom - piše Oslobodjenje

 

- Advokatica mi je rekla da je tokom vikenda obavila razgovore s javnim tužiocem, koji još nije dobio rezultate istraživanja presretnutih razgovora za koje se sumnja da ih je Mašetović vodio s nekim od pripadnika FETO, rekao nam je generalni konzul BiH u Istanbulu Began Muhić, uvjeren da će ishod današnjeg ročišta biti Selmirovo puštanje na slobodu.

 

Isto govori i Selmirov otac Husein, koji je od hapšenja do danas samo jednom telefonski kontaktirao sa sinom, a prije nekoliko dana je dobio i njegovo pismo.


- Objasnio mi je neke detalje oko hapšenja. Dok je bio na fakultetu, pozvali su ga u Odjel stranaca i tamo su ga lišili slobode. Ne žali se na uslove u zatvoru, ali kome u zatvoru može biti dobro, kaže nam Husein, ogorčen prije svega zbog, kako je uvjeren, hapšenja njegovog sina bez ikakve materijalne osnove.

 

- Sumnjiče ga da je spornog dana bio u Turskoj, a on je bio u BiH, tvrdi Husein, razočaran i odnosom nekih institucija prema drami njegove porodice.

 

- Uputio sam mail Ambasadi Republike Turske, no oni su to ignorisali. Tek nakon što sam ih ponovo kontaktirao, odgovorili su mi da oni mailove samo prosljeđuju u Tursku, naglašava Husein i podsjeća da je Selmiru ostao još jedan ispit do kraja studija.

 

- Sve ih je polagao u roku i čim bi očistio godinu, odmah bi se vraćao u BiH, kaže Husein Mašetović.

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook