U maju primili 548 pacijenata

Hitna pomoć KS više neće tretirati ubode insekata: Pacijenti će biti upućeni u ambulante porodične medicine

Hronika11.06.18, 08:50h

Hitna pomoć KS više neće tretirati ubode insekata: Pacijenti će biti upućeni u ambulante porodične medicine
Pacijent koji je doživio ubod krpelja ne mora a priori biti zaražen ničim. Može biti zaražen ali se to može vidjeti tek u narednom periodu, periodu inkubnacije koji traje nekoliko sedmica. Pacijent koji je imao ubod krpelja, treba da se naruči na kontrolu, posebno ako primjeti simptome

 

Tekuća sezona donijela je velike probleme sa ubodima insekata, kako za životinje, tako i za ljude.

 

Poseban problem prave krpelji, koji su sve češći problem za ljude i životinje širom BiH. S tim u vezi, povećan je i broj intervencija u Hitnoj pomoći u Sarajevu.

 

Dr. Jasna Hanjalić je ovog jutra za N1 kazala da se ovakvi slučajevi više neće tretirati u Hitnoj pomoći, nego u Domovima zdravlja.

 

"U maju nam se javilo 548 ljudi koji su imali insekta u svojoj koži, krpelja. To je ogroman broj kojim smo zatrpani. Svakog pacijenta treba primiti, upisati, otvoriti nalog, to nama oduzima vrijeme jer moramo posvetiti pažnju pacijentu koji je životno ugrožen", kazala je dr. Hanjalić i dodala:

 

"Više nećemo primati takve pacijente jer rade Domovi zdravlja, rade tolike ambulante porodične medicine. Za vađenje krpelja nije potrebna nikakva operacija, svaka ambulanta ima pincetu da to izvadi. Pacijent koji je doživio ubod krpelja ne mora a priori biti zaražen ničim. Može biti zaražen ali se to može vidjeti tek u narednom periodu, periodu inkubnacije koji traje nekoliko sedmica. Pacijent koji je imao ubod krpelja, treba da se naruči na kontrolu, posebno ako primjeti simptome", kazala je Hanjalić.

 

"Molila bih građane da nakon svake šetnje ispod drveća, kroz šumu, pored žbunja, da se istuširaju. Krpelji koji su se tek zakačili za našu kožu veoma lako otpadnu samim tuširanjem. Ako krpelj ostane više sati, ima teorija da se može dati preventivno jednorkatna doza antibiotika ili da se vrši nadzor u slučaju pojave Lajmove bolesti", smatra dr. Hanjalić.

 

Još je kazala:

 

"To se liječi par sedmica i nema posljedica kao što pacijenti nađu na googleu. Običnom pincetom se krpelj uhvati za tijelo i povuče prema gore. Ukoliko ostane čak mali dio to nije problem jer je to kao mali trn i ispast će iz kože".

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!