Festiavl kulture u Stocu

Slovo Gorčina: Kad procvjeta nar u modrini Bregave

Kultura04.06.18, 19:37h

Slovo Gorčina: Kad procvjeta nar u modrini Bregave
Predstavljen je novi vizuelni identitet festivala, objavljen poziv za učešće na Stolačkom ljetnom univerzitetu, te predstavljena crowdfunding kampanja festivala. Na konferenciji su govorili osim Gorčina Dizdara, Bor Dizdar, grafički dizajner festivala, te Nenad Rizvanović, umjetnički savjetnik festivala, i Samir Zekić

 

Upravo onako kako je govorio veliki bh. pjesnik Mak Dizdar "Pustinju koju su stvorili mi treba sada da premostimo...", njegovi potomci nastoje je mostiti i graditi Festivalom kulture Slovo Gorčina u hercegovačkom Stocu.

 

- Željeli smo održati kontinuitet s gotovo pedesetogodišnjom tradicijom ovog festivala, uz nastojanje da on povrati nešto od izuzetno visokog statusa koji je uživao u prvih dvadeset godina postojanja, od 1971. do 1991. - rekao je jučer Gorčin Dizdar, predsjednik Upravnog odbora Udruženja Slovo Gorčina, u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu, kada je održana konferencija za novinare te najavljeno ovogodišnje izdanje festivala kulture, koji će biti održan u Stocu od 27. do 29. jula, prenosi Oslobođenje.

 

Predstavljen je novi vizuelni identitet festivala, objavljen poziv za učešće na Stolačkom ljetnom univerzitetu, te predstavljena crowdfunding kampanja festivala. Na konferenciji su govorili osim Gorčina Dizdara, Bor Dizdar, grafički dizajner festivala, te Nenad Rizvanović, umjetnički savjetnik festivala, i Samir Zekić, član UO. Unutar zidina Vidoškog

 

Prvi put nakon 1991. programi festivala će se održavati unutar zidina srednjovjekovnog grada Vidoškog u Stocu. Najavljujući osnovne elemente festivala, Gorčin Dizdar podsjetio je da se "tradicionalno dodjeljuje nagrada za mladog pjesnika":

 

- Konkurs je raspisan prije nekoliko sedmica i do sada smo primili 20-ak prijava pjesnika do 35 godina. Imamo gosta pjesnika Otta Tolnaija, koji se smatra najznačajnijim vojvođanskim pjesnikom, a tradicionalno okupljamo različite sadržaje kao što su teatar, muzika i likovna umjetnost. Posebno mi je drago što će gost biti Miroslav Tadić, koji će održati koncert "Tužbalice, igre i uspavanke" unutar starog grada Vidoški. Gostuje i kazalište "Marin Držić" iz Dubrovnika s predstavom "Orfej sluša radio". Ove godine uveli smo after partye kako bismo privukli mlađu publiku. Još jedna inovacija je večer stolačkih pjesnika i gitarijada, koju organizira Udruženje građana Iskra.

 

Čitav tekst čitajte OVDJE.

 

(Oslobođenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook