Osumnjičen za terorističke aktivnosti

Otac 23-godišnjaka uhapšenog u Turskoj: Nikome ne vjerujem dok ne vidim sina

Hronika04.06.18, 17:58h

Otac 23-godišnjaka uhapšenog u Turskoj: Nikome ne vjerujem dok ne vidim sina
On je u Tursku prije pet godina došao kao stipendista Izvora nade, ali, kada mu je stipendija istekla, mi smo ga, uz pomoć prijatelja iz Gradačca stipendirali. Samo tri ispita ga dijele od diplomiranja, kaže Husein, koji nije bio siguran da li bi se njegov sin, nakon diplomiranja, vratio u BiH

 

Husein Mašetović, otac 23-godišnjeg Selmira Mašetovića, koji je uhapšen u Turskoj 22. maja zbog sumnje da je povezan s FETO-om, Fetulahovom terorističkom organizacijom, kako turske vlasti nazivaju pokret kojem je na čelu Erdoganov bivši veliki saveznik, a danas ogorčeni neprijatelj Fetulah Gulen, kaže da ga do ovog momenta nijedna državna institucija iz BiH nije kontaktirala u vezi s tim hapšenjem, prenosi Oslobođenje.

 

- Jesam razgovarao s Generalnim konzulatom BiH u Gradačcu, ali ovdje mislim na Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo pravde, objašnjava Husein, koji živi u Gradačcu i koji najviše o svome sinu saznaje iz medija.

 

On, naime, nije vidio da se oglasio Bakir Sadović, ambasador BiH u Turskoj, koji je rekao da su u toku aktivnosti bh. diplomatskih predstavništava u Turskoj s ciljem da se Generalni konzul vidi s uhapšenim Mašetovićem, a drugo, da se Mašetović brani sa slobode.

 

Ambasador je rekao da odgovor u vezi sa tim još nije stigao od turske strane.

 

- Husein Mašetović kaže da on, iako ima informaciju od Generalnog konzula da je advokat po službenoj dužnosti posjetio njegovog sina, i da je ovaj dobro, što je potvrdio i ambasador Sadović, ipak nikome ne vjeruje dok se lično ne uvjeri.

 

Nakon što smo pročitali ovu informaciju do kraja ocu, on je rekao da prvi put čuje da je u toku proces angažovanja advokatskog tima iz Istanbula koji bi branio njegovog sina.

 

- Advokat po službenoj dužnosti je rekao bh. konzulu da mu je istekla dozvola, i da on mora vaditi novu. Ko bi u to mogao povjerovati, kaže rezignirano Husein, tvrdeći da nikako ne stoje optužbe o terorističkoj aktivnosti njegovog sina.

 

- On je u Tursku prije pet godina došao kao stipendista Izvora nade, ali, kada mu je stipendija istekla, mi smo ga, uz pomoć prijatelja iz Gradačca stipendirali. Samo tri ispita ga dijele od diplomiranja, kaže Husein, koji nije bio siguran da li bi se njegov sin, nakon diplomiranja, vratio u BiH.

 

- Mislio sam da će doći ovdje da se malo odmori od svega, a imao je i neke planove za odlazak u treću zemlju, vidite kakvo je stanje u BiH, kaže Husein, čiji sin je studira psihologiju, a koji ima još troje djece.

 

Iz Ministarstva pravde BiH su negirali da su dobili bilo kakvu informaciju od Ministarstva vanjskih poslova BiH.

 

To stoji i u informaciji koja je odaslana medijima.

 

Nama je u Ministarstvu pravde objašnjeno da se u ovakvim slučajevima koji, inače, nisu rijetki, (hiljadu bh. državljana je u 2018. godini dosad bilo uhapšeno), oni uključuju tek kada dođe do pokretanja procesa.

 

- Mi smo po Bečkoj konvenciji dužni izaći u susret državi koja traži pravnu pomoć, i mi to radimo, što nam je svakodnevni posao, najmanje sto raznih dokumenata pripremamo svaki dan u vezi s zahtjevima raznih država, tvrde nam u Ministarstvu pravde, naglašavajući da je sada sve do naše diplomatije.

 

Kažu i to da bi se, prema međunarodnom zakonu, ako Selmir izrazi želju da se vidi s predstavnikmom svoje zemlje, ili s rodbinom, njemu moralo izaći u susret.

 

Otac Husein razmišlja da krene put Turske, ali ipak čeka da vidi šta će se desiti tokom ovog dana.

 

Advokat po službenoj dužnosti informirao je Generalni konzulat da se pritvoreni osjeća dobro, da nema zdravstvenih teškoća i da nije imao primjedbi u smislu kršenja njegovih osnovnih ljudskih prava. 

 

Također je obavijestio da je uputio žalbu i zahtjev da se osumnjičenom omogući odbrana sa slobode. 

 

U kontaktu sa porodicom Mašetović dostavljena je lista advokata u R. Turskoj koji govore i jezike BiH, kako bi razmotrili mogućnost angažovanja advokata koji će voditi odbranu tokom sudskog procesa. 

 

 

(Oslobođenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook