DEPO istraživanje - EU integracije/ NAJDUŽI IZBORNI PROCES NA SVIJETU

Ono što bh. građani ne znaju: 180 dana košmara i bruka para - koliko nas košta politička predizborna šarada?!

Hronika31.05.18, 14:39h

Ono što bh. građani ne znaju: 180 dana košmara i bruka para - koliko nas košta politička predizborna šarada?!
Izmjena Izbornog zakona i unapređenje izbornog procesa je omiljena tema među domaćim političarima, pogotovo u izbornoj godini, ali činjenice sa terena pokazuju da je sva priča o izborima ustvari samo priča bez konkretnih poteza i rješenja. Ono što je najalarmantnije jeste da nas građane ta priča košta 20 miliona KM po izbornom ciklusu

 

Piše: Amel ZEKOVIĆ

 

 

Nešto više od četiri mjeseca ostalo je do ovogodišnjih parlamentarnih izbora u Bosni i Hercegovini. Predizborna atmosfera u državi bh. građanima dobro je poznata i ponavlja se svake četiri, odnosno dvije godine... Politički rat od izbora do izbora sve je gori, bljuje se vatra na sve strane, vadi prljav veš, pucaju stranke, međusobno se osuđuju, mijenjaju opcije, prljave igre postaju dominantno medijsko štivo... A kada se izborna zavjesa spusti, sve se mijenja - do novih izbora.

 

Međutim, građani rijetko imaju priliku da saznaju i koliko ih svake izborne godine ova politička šarada košta, a još je manje onih koji znaju da je Bosna i Hercegovina već dugo država sa najdužim izbornim periodom u svijetu. Pored svih nevolja, treba li nam još i to?!          

 

IZGRADNJA SISTEMA I ODGOVORNOSTI U IZBORIMA: Delegacija Evropske unije (EU) i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) je u saradnji sa šest organizacija civilnog društva iz cijele BiH, u novembru 2015. godine pokrenula trogodišnji projekat „Izgradnja sistema i odgovornosti u izborima“ (BASE). Ovaj projekat traje do 15. novembra ove godine, a provode ga organizacije civilnog društva: Koalicija „Pod lupom“, Centri civilnih inicijativa (CCI), DON Prijedor, ”Perpetuum Mobile” Banja Luka, CGS Livno, ”Munja” Sarajevo (Munja Incubator) i Forum građana Tuzle (FGT).

 

Cilj BASE projekta je unapređenje izbornog procesa u BiH, u skladu sa međunarodnim standardima i praksama, kao i što aktivnije učešće građana u posmatranju izbora.

 

-  Aktivnosti u okviru projekta BASE obuhvataju posmatranja svih redovnih i prijevremenih izbora u BiH, međunarodne analize javnih politika i izbornih praksi, zagovaranja sistemskih rješenja, sprječavanje izbornih prevara i edukaciju mladih birača, pojašnjavaju za DEPO Portal iz Koalicije Pod lupom.

 

IZBORNE PREVARE - KAKO SE TRGUJE POSLANIČKIM MJESTIMA: Najveći problem izbora u BiH je političke prirode, a po prvi put rezultati izbora se mogu dovesti u pitanje zbog neprovođenja niza odluka domaćih i stranih sudova.

 

Alarmantna je činjenica da ne postoji pravna norma koja bi regulisala način izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH, a sve ovo proizilazi iz nespremnosti političkih lidera na kompromis.

 

-  Frustrirajuće je da se ka kompromisu ide na način da niste spremni ni najmanje odstupiti od svojih unaprijed zacrtanih stavova. Ljudi koji za jedan mandat zarade onoliko koliko prosječan radnik u privredi za cijeli svoj život, proces predstavljaju kao progres, hvalisavo se šepureći poslije bezbroj bezuspješnih sastanaka kao da su ostvarili neki rezultat, a rezultata nema, navode iz Koalicije pod lupom.

 

Problemi postoje i u tehničkom i organizacionom smislu, a na njihovom se rješavanju nedovoljno radi.

 

Izbori su u potpunosti politizovani od strane političkih stranaka, pa tako samo na izborni dan više od 140 hiljada stranačkih osoba bude zaposleno kroz članstvo u biračkim odborima, u ulozi stranačkih posmatrača ili kao članovi izbornih komisija. Ove osobe, koje ne rade u interesu građana već političkog subjekta kojeg zastupaju, su često izvršioci izbornih prevara.

 

Izborne prevare kao što su nezakonita trgovina mjestima u biračkim odborima, zloupotreba ličnih podataka tokom glasanja poštom, pritisci na birače nuđenjem zaposlenja ili prijetnjom otkazima, neažurnost biračkih spiskova po opštinama (mrtve osobe na biračkim spiskovima), manipulacija prijavama i odjavama prebivališta, zloupotrebe pomoći pri glasanju i mnoge druge prevare bi se mogle i moraju riješiti modernizacijom izbornog procesa.

 

-  Potrebno je implementirati obavezujuće odluke domaćih i stranih sudova, bar djelimično depolitizovati izbornu administraciju, modernizovati izborni proces i raditi na kvalitetnijoj edukaciji izborne administracije i građana birača. To je put ka boljim izborima u BiH - navode iz Koalicije pod lupom.

 

izmjene-izbornog-zakona

 

NAJDUŽI IZBORNI PROCES NA SVIJETU:  Izborni period u BiH najduži je na svijetu i traje ukupno 180 dana od dana raspisivanja izbora do objave konačnih rezultata. Primjera radi, izborni period u državama regiona prosječno traje od 40 dana u Hrvatskoj, 50 dana u Srbiji, do 75 dana u Crnoj Gori.

 

Razlog za to je u izbornim rokovima koji su bezrazložno dugi, pa tako proces ovjere političkih subjekata i kandidatskih listi traje 105 dana, određivanje lokacije biračkih mjesta 130 dana, a na objave rezultata izbora se čeka 30 dana.

 

BiH je jedna od rijetkih država koja ima stalnu izbornu administraciju na državnom i lokalnom nivou koja nas po izbornom ciklusu košta 20 miliona KM.

 

- Izborni rokovi se mogu skraćivati kako bi se unaprijedila efikasnost u provedbi izbora, smanjili troškovi i relaksirao politički ambijent prije izbora. Ipak, to ne treba raditi na štetu kvaliteta, ali je optimalno da izborni period u BiH traje do 120 dana - navode iz Koalicije pod lupom.

 

izborni-rokovi-region

 

MOŽE LI SE PROMIJENITI IZBORNI CIKLUS U BIH: Neodgovorno ponašanje donosioca odluka u prethodnim godinama ne ulijeva nadu da će doći do bitnih promjena do održavanja Općih izbora ove godine.

 

Način vođenja politike u BiH će se morati promijeniti, a odgovornost adresirati imenom i prezimenom, ako želimo da vidimo neke promjene u narednim izbornim ciklusima.

 

- Priča o dogovoru političara do izbornog dana je samo prikrivanje katastrofalnih posljedica njihovog nerada. U isto vrijeme, svako rješenje je bolje od trenutne situacije - zaključuju iz Koalicije pod lupom.

 

Centri civilnih inicijativa (CCI) sa još 5 partnerskih organizacija Centar za građansku suradnju ''CGS'' Livno, Undruženje građana Demokratija-Organizovanje-Napredak ''DON'' Prijedor, Forum građana Tuzle, Omladinska informativna agencija ''OIA'' Sarajevo i Institut za razvoj mladih i zajednice ''Perpetuum mobile'' Banja Luka), u okviru Koalicije za slobodne i poštene izbore – Pod lupom, provodi BASE (Building Accountability and Systems in the Election) projekat.  Projekat traje 36 mjeseci (od 15.11.2015. do 15.11.2018. godine). Ukupan iznos budžeta projekta je 1.675.978 eura, od čega ukupno 1.500.000 eura finansira Evropska unija (EU/EDF).

 

Prethodne EU reportaže možete čitati OVDJE.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook