OPASAN POTEZ UKRAJINSKE TAJNE SLUŽBE

Krvava predstava 'ubistva' ruskog novinara Babčenka: Može li nakon ovog skandala više iko vjerovati Ukrajini?!

Front31.05.18, 11:16h

Krvava predstava 'ubistva' ruskog novinara Babčenka: Može li nakon ovog skandala više iko vjerovati Ukrajini?!
Ne bi bilo prvi put da je ubijen neki ruski novinar koji je kritično pisao o Kremlju. Zato se lako povjerovalo laži ukrajinske tajne službe da je Babčenko ubijen. Ali može li se sad vjerovati Ukrajini?

 

 

Izvor: Deutshe Welle/ Autor: Bernd Johann

 

Rijetko je u toj mjeri povezana radost da je neki čovjek ipak živ sa tolikim zaprepaštenjem i čak zgražanjem. Na najgori mogući način se javnost tako prevarila da sad ne klimaju glavama u nevjerici tek mnogi Ukrajinci, nego i promatrači i prijatelji iz drugih zemalja. Navodno ubojstvo ruskog novinara koji je kritično pisao o politici Rusije, Arkadija Babčenka u Kijevu je bila tek predstava koju je uprizorila ukrajinska tajna služba.


Navodno se tako spriječila zavjera koju je po nalogu Rusije bila usmjerena protiv Babčenka i drugih osoba, kaže se u Kijevu. No dok se nije štedjelo sa „dokazima“ ubojstva, sa dokazima da je uopće postojala neka zavjera se škrtari u najgoroj tradiciji tajnih službi. Na primjer, tu je video koji pokazuje kako je na ulici uhićen jedan čovjek i tu sad trebamo vjerovati da je to organizator te zavjere. Tu je i video kako se potajice daje novac, lica tih osoba su sakrivena. I tu se očekuje da vjerujemo glasovima koji se čuju na videu koji govore o nabavi oružja i zaduženju plaćenog ubojice.


Fake News i sad Fake Dead Journalist


Jasno je samo da je novinar Babčenko dragovoljno preuzeo ulogu u akciji tajne službe. Dao se čak i fotografirati kako leži u lokvi krvi. Ta je slika obišla svijet kako bi se dokumentiralo ubojstvo sa kojom nisu samo agenti, nego i članovi vlade Ukrajine gotovo čitav dan naveliko trubili i varali svjetsku javnost. Potpuno je jasna bila namjera izazvati maksimalnu pažnju medija, ali istovremeno je to bio Fake News kojim je domaćin prevario čak i njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera koji je tog dana posjetio Kijev.


Ta loša vijest - koja to uopće nije bila - nije samo bacila u sjenu posjet Ukrajini predsjednika Njemačke. Jer sad se, kao što već dugo nije, stavlja u pitanje vjerodostojnost čitave politike Ukrajine i prema unutra i prema van. Naravno, mogu biti potrebne tajne operacije kako bi se razjasnio zločin koji se planira i kojeg treba spriječiti. To je tek točno za Ukrajinu koja je već četiri godine izložena vojnoj agresiji Rusije i gdje Kremlj gotovo da ne bira sredstva, osobito u Donbasu povrh svega koristiti i lažne vijesti i političke varke.


Sad nam to morate dobro objasniti!


Ali mora li i Ukrajina sad odgovoriti istim metodama? Mora li sad lažirati čak i jedno naizgled pravo ubojstvo? Da li je stvarno bilo potrebno šokirati obitelj, prijatelje i poznanike Babčenka i uzrokovati im toliku bol?


I onda: koje dokaze ima državno odvjetništvo i tajna služba protiv navodnih počinitelja i njihovih nalogodavaca za ubojstvo ruskog novinara da bi se barem donekle opravdala ova prevara? Ukrajina hitno mora mnogo toga objasniti, također i međunarodnim partnerima kao što je Njemačka i druge zemlje. Prilika za to je posjet njemačkog ministra vanjskih poslova Heika Maasa koji stiže u Ukrajinu nakon predsjednika. Kijev mora iskoristiti tu priliku.


Ako se ne dogodi potpuno i cjelovito objašnjenje ovog skandala, onda će još više pasti već ionako uzdrman ugled Ukrajine zbog nedostatka reformi i korupcije u toj zemlji. Možemo se samo nadati da je ukrajinskoj politici jasno, u kojoj mjeri je na kocki njena vjerodostojnost.


Slučaj Babčenko nije samo u Ukrajini, nego u međunarodnim razmjerima izazvao skandal i otvorio mnoga pitanja. Mogu nešto pomoći samo dobra i istinita objašnjenja.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook