Kako beogradski mediji šire atmosferu straha

Nova propagnada 'puca' iz Srbije: Sarajevo ima tajni plan - 11 hiljada migranata rasporediti u Republiku Srpsku!

Front30.05.18, 12:05h

Nova propagnada 'puca' iz Srbije: Sarajevo ima tajni plan - 11 hiljada migranata rasporediti u Republiku Srpsku!
- Sve više se govori da postoji prećutni plan Savjeta ministara da Republika Srpska primi 11.000 migranata, od kojih bi po 2.500 otišlo u Bijeljinu i Trebinje, 2.000 u Zvornik, po 1.500 u Banjaluku i Gradišku, dok bi 1.000 migranata završilo u Višegradu", tvrde beogradske "Novosti" u krajnje tendencioznom tekstu, oslanjajući se na, navodno, izvore bliske Savjetu ministara

 

U Sarajevu se pojavila karta i raspored za smještaj 11.000 migranata u četiri grada Republike Srpske - Banjaluci, Bijeljini, Zvorniku i Trebinju, te opštinama Višegrad i Gradiška, pišu "Večernje novosti", javlja Srna.

 

"Sve više se govori da postoji prećutni plan Savjeta ministara da Republika Srpska primi 11.000 migranata, od kojih bi po 2.500 otišlo u Bijeljinu i Trebinje, 2.000 u Zvornik, po 1.500 u Banjaluku i Gradišku, dok bi 1.000 migranata završilo u Višegradu", saznaju "Novosti" od izvora bliskih Savjetu ministara.

 

Isti izvor navodi da građani Republike Srpske u Bijeljini, Zvorniku, Višegradu i Trebinju, gdje je najveća propustljivost migranata, ali i u Banjaluci i Gradišci, ne vjeruju ni ministru bezbjednosti u Savjetu ministara Draganu Mektiću, ni Savjetu ministara.

 

Građani Bijeljine, koji su kontaktirali "Novosti", a gdje svakodnevno nelegalno preko Save i Drine prelazi veliki broj migranata, o njihovom prelasku saznali su ovih dana od, kako kažu, Policije Republike Srpske, a ne od bijeljinske Terenske kancelarije Granične policije.

 

"Kivni smo na Ministarstvo bezbjednosti /u Savjetu ministara/ i ministra Mektića koji ovaj veliki problem relativizuje i 'gura pod tepih', a Granična policija nema kapaciteta da rešava i kanališe priliv migranata, pa čak dobrim delom i prećutkuje njihov prelazak u Republiku Srpsku", tvrde građani Bijeljine.

 

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić kaže za "Novosti" da BiH ne može sama da riješi ovu krizu, već da to moraju zajedno da urade zemlje koje se nalaze na migrantskoj ruti.

 

"Ja sam za 7. jun zakazao veliku ministarsku konferenciju za sve zemlje koje se nalaze na migrantskoj ruti i tu ćemo tražiti zajedničko rješenje", istakao je Mektić.

 

On tvrdi da Republika Srpska neće biti pogođena migrantskom krizom jer sve migrante koji uđu na područje Srpske odmah preuzima Ministarstvo bezbjednosti i prebacuje dalje u migracione centre.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook