Izbjeglička kriza

Izbjeglički centar Salakovac od petka napustilo 70 migranata, odlaze prema Hrvatskoj, ali dosta njih bi ostalo u BiH

Hronika22.05.18, 08:24h

Izbjeglički centar Salakovac od petka napustilo 70 migranata, odlaze prema Hrvatskoj, ali dosta njih bi ostalo u BiH
Zajedno sa migrantima u Salakovcu žive i druge osobe sa statusom izbjeglica, njih 33. Na svakom obroku u ovom Centru pojede se blizu 300 porcija

 

U izbjeglički centar Salakovac od petka pristižu novi migranti. Neki su centar već napustili, a ima i onih koji su izrazili želju da ostanu u BiH.

 

U petak ih je stiglo 270, danas ih je u Salakovcu 200, potvrđeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice. Neki su otišli put Hrvatske, ali u centar pristižu novi, prenosi N1.

 

"Neki migranti žele da ostanu, drugi da idu u evropske zemlje. Ja želim ostati. Putujem devet mjeseci. Umoran sam, ovo je naporan put, planine, policija - ovo je putovanje mog života", priča Kander Han, migrant iz Pakistana.

 

Hrana, voda, mjesto za spavanje, kupatilo - osnovni uslovi za život obezbjeđeni su u Salakovcu.

 

"Bosanska vlada će mi dati azil, ja ću ostati ovdje. Ovdje su dobri uslovi. Mislim da će da mi daju da ostanem ovdje možda godinu dana, možda šest-sedam mjeseci", kaže Aseb, migrant iz Pakistana.

 

Doktor Alen Kajtaz, voloneter Crvenog krsta već dva dana je sa migrantima. Pitanje zdravstvene zaštite u ovom trenutku je ključno.

 

"Djeca su pregledana. Imamo jedan slučaj, već dva dana jedno dijete  je malaksalo, iscrpljeno i vjerovatno malo i prepadnuto", otkriva Kajtaz.

 

"Upravo su odveli jednu ženu koja je imala probleme sa disanjem i jedno dijete", dodaje Edin Denjo, direktor izbjegličkog centra Salakovac.

 

Sada se čeka da Ministarstvo bezbjednosti BiH potpiše ugovor sa Medicinskim centrom kako bi pitanje zdravstvene zaštite bilo sistemski riješeno.

 

"Sklopiće se ugovor sa medicinskim centrom gdje će biti ljekar stalno prisutan u centru", ističe Denjo.

 

U Salakovcu je jučer bila i ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH, Semiha Borovac.

 

"Niko nije ušao u ovaj prostor, a da nije bio evidentiran, nije ušao u sobu dok se nije uslikao, dok nije dao podatke i sada je dalje na Službi za poslove sa strancima i Ministarstvu bezbjednosti da prati prijave za azil i tako dalje", pojašnjava Borovac.

 

Zajedno sa migrantima u Salakovcu žive i druge osobe sa statusom izbjeglica, njih 33. Na svakom obroku u ovom Centru pojede se blizu 300 porcija.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook