Hrvatska predsjednica u Mostaru

Grabar- Kitarović: Hrvatska podržava procese koji će omogućiti da sva tri naroda BiH donose odluke o budućnosti države

Front14.05.18, 16:56h

Grabar- Kitarović: Hrvatska podržava procese koji će omogućiti da sva tri naroda BiH donose odluke o budućnosti države
Govoreći o migrantskoj krizi, ponovila je kao čvrsto vjeruje da je jedini način za nošenje s kompleksnim i izazovnim pitanjem migracija, zajednički pristup koji se temelji na suradnji i poštovanju država EU i država koje pripadaju ovom okruženju

 

Hrvatska snažno podržava politiku proširenja Europske unije koja se temelji na načelu vlastitih zasluga, stogom i pravednom uvjetovanju i stavljanju fokusa na ključna pitanja, kazala je u ponedjeljak hrvatska predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru gdje je održala predavanje na temu "Hrvatska potpora briselskom putu država jugoistoče Europe". 

 

Naglasila je kako će se Hrvatska nastaviti zalagati za europski put BiH. 

 

- Vjerujem da je BiH mjesto u EU i učinit ćemo sve što možemo da joj pružimo političku i svaku drugu potporu, ali u onoj mjeri u kojoj to BiH želi - dodala je hrvatska predsjednica. 

 

- Legitimno, i naravno bez ikakvih miješanju u političke procese u BiH i volju građana, nastavit ćemo se zalagati za one reforme koje su nužne kako bi se država doista, politički emancipirala da joj više ne trebaju nikakvi visoki međunarodni predstavnici, nego da isključivo državljani BiH sva tri naroda i vodstvo zemlje mogu donosi odluke o budućnosti države - ustvrdila je Grabar- Kitarović, izrazivši očekivanje da će BiH uskoro početi pregovore za članstvo u EU. 

 

Hrvatska predsjednica upozorila je kako danas u jugoistočnoj Europi ponovno oživljavaju neki duhovi prošlosti, i to radikalni nacionalizam i vjerska isključivosti, povijesni revizionizam i stalna konfrontacija kao jedina vanjska politička konstanta. 

 

- Ne očekujem da će sve države jugoistočne Europe brzo pronaći zajednički nazivnik o temama iz naše prošlosti, ali pragmatizam i želja za boljom budućnošću moraju nas motivirati na dijalog - naglasila je.   

 

Ustvrdila je kako je trajna stabilizacija jugoistočne Eure nedvojbeni i prvi prioritet Hrvatske kao i interes njezine nacionalne sigurnosti. 

 

- Stoga sa zabrinutošću gledamo na neke procese koje ne jamče ni izlazak našeg neposrednog susjedstva iz trajnog stanja krhke stabilnosti, niti konačnu cjelovitu političku emancipaciju tog prostora, naglasila je Grabar- Kitarović, dodavši kako se brojni izazovi poklapaju upravo na prostoru jugoistoče Europe u čijim državama, kako je ocijenila, svjedočimo rastućem utjecaju geopolitičkih pokušaja utjecaja na unutarnje političke procese. 

 

Po njezinim riječima, jugoistočne Europa u tom je smislu postala svojevrsni poligon za nadmetanje i projekciju političkog utjecaja u globalnom sučeljavanju.   

 

- Nažalost već smo dulje vremena svjedoci nelegitimnih pritisaka na države našeg okruženja u tom pogledu. Takvi su pritisci usmjereni na njihovo skretanja s  euroatlantskog  puta. To je put koje su te države same izabrale i Hrvatska ih u tome otvoreno podržava – ocijenila je hrvatska predsjednica, koja je pozdravila napredak koje su sve države ostvarile u prethodnom razdoblju te ih ohrabrila u nastavku reformi jer su one, kako je kazala, u najboljem interesu njihovih vlastitih građana. 

 

Govoreći o migrantskoj krizi, ponovila je kao čvrsto vjeruje da je jedini način za nošenje s kompleksnim i izazovnim pitanjem migracija, zajednički pristup koji se temelji na suradnji i poštovanju država EU i država koje pripadaju ovom okruženju. 

 

Ocijenila je kako je od presudnog značaja da tzv. zapadnobalkanska ruta ostane zatvorena. 

 

- Iako se čini da je stanje na toj ruti donekle stavljeno pod kontrolu migracijski pritisci i dalje postoje. Između ostalog, tim je pritiscima danas izložena i BiH u koju dolazi sve veći broj migranata - naglasila je Grabar- Kitarović.   

 

Upozorila je kako prijetnju sigurnosti jugoistoče Europe predstavlja i očekivani povratak terorističkih boraca iz Sirije i Iraka. 

 

- Hrvatska će svim našim susjednim državama pružiti svu dostupnu pomoć, jer smo svjesni da se ni jedna država samostalno ne može nositi s tom pojavom – istaknula je hrvatska predsjednica.   

 

Kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona BiH, ustvrdila je kako se nada dogovoru i da su izmjene tog zakona temelj za sigurne i stabilne izbore, kao i za osiguranje stabilnosti zemlje u postizbornom razdoblju.  

 

(Fena/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook