U jeku epidemije - ima li u Kantonu Sarajevo dovoljno cjepiva

Sarajlija zabrinut, sedam dana dolazi u Dom zdravlja: Nema vakcine, ne znamo kada će ih biti...

Hronika11.05.18, 12:20h

Sarajlija zabrinut, sedam dana dolazi u Dom zdravlja: Nema vakcine, ne znamo kada će ih biti...
Stalno se apeluje da se djeca trebaju vakcinisati, a oni nemaju vakcina, još u periodu kad je epidemija morbila, kaže zabrinuti roditelj

 

Na adresu DEPO Portala javio se zabrinuti roditelj (identitet poznat redakciji) koji od prošle sedmice uporno zove Dom zdravlja Saraj Polje kako bi odveo dijete da primi MRP vakcinu, međutim tamo cjepiva nema.

 

Postavlja se pitanje kako je nestašica vakcina protiv morbila, rubeole i zaušnjaka moguća u jeku epidemije malih boginja u pojedinim dijelovima BiH, ali i regionu?

 

U Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajeva kratko kažu da u Kantonu ima vakcina, a u Domu zdravlja Saraj Polje da ne znaju kada će dobiti novu isporuku, ali da zovemo sljedeće sedmice.

 

- Utorkom i četvrtkom inače dobijamo vakcine, pa nazovite u srijedu - kažu u DZ Saraj Polje.

 

Kontaktirali smo i Dispanzer za predškolsku djecu u Domu zdravlja Omer Maslić, gdje su nam rekli da je kod njih ostalo još malo vakcina, ali da su one namijenjene samo djeci iz Novog Sarajeva, te da se djeca iz drugih dijelova Kantona Sarajevo kod njih ne mogu vakcinisati.

 

- Meni je ovo strašno. Stalno se apeluje da se djeca trebaju vakcinisati, a oni nemaju vakcina, još u periodu kad je epidemija morbila. Šta će se desiti ako se neko dijete razboli baš zbog toga što nije na vrijeme vakcinisano, a roditelji su htjeli da vakcinisu? Ko je odgovoran - pita se zabrinuti roditelj koji je želio vakcinu sam kupiti u apoteci, međutim u domovima zdravlja ne daju vakcine koje im nije isporučio Zavod za javno zdravstvo KS.

 

Podsjećamo, Dom zdravlja Banja Luka proglasio je prije nekoliko dana epidemiju morbila na teritoriji grada Banja Luka zbog širenja ove zarazne bolesti među štićenicima Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević".

 

Inače, u Republici Srpskoj od početka ove godine čak 31 osoba oboljela je od morbila, dok je u Federaciji zabilježeno sedam slučajeva obolijevanja od ove virusne bolesti.

 

Posljednjih godina zabilježen je trend opadanja imunizacije djece protiv vakcinopreventabilnih oboljenja, među kojima je i imunizacija protiv morbila koja se vrši kombinovanom MRP vakcinom. Imunizacija protiv morbila na području Kantona Sarajevo pala je znatno ispod prosjeka od 95 posto, koliko je potrebno za kvalitetan kolektivni imunitet koji preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija. 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook