Nakon nove bure u javnosti

IZ KCUS-a tvrde: Nije tačno da nismo mogli operisati kćerku Haruna Mahmutovića, evo zašto

Hronika09.05.18, 10:27h

IZ KCUS-a tvrde: Nije tačno da nismo mogli operisati kćerku Haruna Mahmutovića, evo zašto
Ono što najviše čudi, kada je porodica u pitanju, jeste činjenica da porodica teško optužuje KCUS i Kliniku za ortopediju, a da u isto vrijeme nije niti pokušala da se javi u ovu ustanovu i zatraži drugo mišljenje ili preporuku, saopćeno je s KCUS-a

 

Nakon što je Harun Mahmutović objavio da je njegova kćerka, nakon komplikovanog loma nadlaktice, morala biti operisana u Mostaru, jer u Sarajevu nije bilo uvjeta za operaciju, danas se oglasio stručni kolegij Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS-a. Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

 

- Na osnovu objavljenih izjava Haruna Mahmutovića „Sarajevski kirurzi operisali djevojčicu iz Sarajeva u Mostaru“, kao i izjava Direktora OB “Prim. dr. Abdulah Nakaš“, Kolegij Klinike za ortopediju i traumatologiju izdaje sljedeće saopštenje:

 

1. Klinika za ortopediju i traumatologiju, kao najveća Univerzitetska hirurška ortopedska ustanova u Federaciji BiH tercijalnog nivoa zdravstvene zaštite, ima sve kadrovske i tehničke preduvjete za izvođenje svih pa i najkomplikovanijih operativnih procedura oboljenja i povreda djece i odraslih, a dokaz tome su naši pacijenti iz svih Kantona Federacije BiH te često i RS-a. 

 

Prelomi dječijeg lakta nose značajan broj od ukupnog broja preloma dječije dobi, te je stoga njihovo operativno zbrinjavanja standardizirana procedura, i izvodi se često. U periodu od 01.08.17. do 05.05.18. na ovoj Klinici načinjene su 23 operacije djece nakon preloma u predjelu dječijeg lakta, od čega je u periodu od 01.01.18. do 05.05.18. na Klinici načinjeno 12 operacija kod djece sa navedenim tipom preloma.

 

Za dio preloma nije ni bilo potrebno operativno liječenje, već su djeca u toku boravka na Klinici, kratko uvedena u anesteziju, te se načinilo ručno namještanje preloma. Svi takvi slučajevi nisu dio navedene statistike.

 

2. U ovom trenutku na Dječijem odjelu Klinike za ortopediju i traumatologiju, po važećoj sistematizaciji, svu patologiju ove skupine pacijenata rješavaju Dr. Mehmed Jamakosmanović, Dr. Elvir Baždar i Dr. Adnan Papović, uz kontinuiranu podršku i pomoć Šefa Klinike prof. dr. Đemila Omerovića, te svih ostalih hirurga ortopeda, a prema potrebama službe.

 

3. Prema važećem Planu specijalizacija određenom od strane Federalnog ministarstva zdravstva Federacije BiH, specijalizacija ortopedije između ostalog podrazumijeva edukaciju iz segmenta ortopedije i traumatologije u trajanju od 31 mjesec, te dodatna tri mjeseca iz segmenta Dječije hirurgije. U pravilu, svaki ortoped u toku trajanja specijalizacije, obavezan je da provede 5 - 6 mjeseci u usmjerenoj edukaciji iz patologije dječije ortopedije.

 

Pojam specijaliste „Dječijeg ortopeda“ kao takav ne postoji, postoji samo pojam specijaliste ortopeda, što jasno ukazuje da je svaki specijalista oropedije stručno, u cjelosti osposobljen za zbrinjavanje ovakvih povreda. 

 

4. Kćerka gdin. Mahmutovića nije evidentirana u Protokolima povreda Klinike za ortopediju i traumatologiju u navedenom periodu. Naime u toku vikenda 27., 28. i 29.04.2018. godine evidentiran je preloma dječijeg lakta pod drugim imenom, koji je uspješno operativno zbrinut od strane ortopeda Dječijeg odjela Klinike, te je otpušten na kućno liječenje. Kako razumijemo, ovo dijete iz „običnog naroda“, sasvim je uspješno i bez bilo kakvih trauma izliječeno na ovoj Klinici.

 

5. Smatramo da konstatacije date u izjavama gore navedenih, da se dijete, nije moglo nigdje operisati u Sarajevu ne stoje, te da imaju za cilj diskreditaciju KCUS-a i svih ljekara Klinike za ortopediju i traumatologiju.

 

6. U slučaju roditelja, smatramo da je porodici djevojčice namjerno iskrivljena istina o stvarnom stanju kadrovske i druge osposobljenosti ove Klinike od strane ljekara koji su načinili operativnu proceduru, a koji su kako razumijemo, prijatelji porodice. 

 

Koristeći se jednim jednostavnim, nekompliciranim prelomom dječijeg lakta, ponovno su, kao i više puta do sada, pokušali da izgubljeni fokus javnosti, skrenu na sebe i svoje „evropske vrijednosti i sposobnosti“, stavljajući u usta porodice, vlastite stavove i prikrivene želje.

 

Ali ono što najviše čudi, kada je porodica u pitanju, jeste činjenica da porodica teško optužuje KCUS i Kliniku za ortopediju, a da u isto vrijeme nije niti pokušala da se javi u ovu ustanovu i zatraži drugo mišljenje ili preporuku.

 

7. Izgubljeni fokus javnosti, koja je vrlo brzo i vrlo jasno prepoznala suštinu razloga odlaska nekolicine ortopeda ove Klinike (nemogućnost istovremenog rada u javnoj ustanovi i preusmjeravnja pacijenta u privatnu praksu), nije jednostavan i lak osjećaj. Ali, krajnje je neetički koristiti djecu u cilju skretanja pažnje na sebe.

 

Posebno je neprofesionalno predstavljati kolege sa kojima ste zajedno počinjali, ili koje ste dugi niz godina učili ortopediju, kao neznalice i nesposobnjakoviće, što onda najviše govori o vašoj profesionalnosti i etici. 

 

8. Istupanje i ranija postupanja Direktora OB “Prim. Dr. Abdulah Nakaš“, prim dr. Zlatka Kravića, u rješavanju svojih organizacijskih problema preko leđa KCUS-a i Klinike za ortopediju i traumatologiju, smatramo nekorektinim i neprofesionalnim. 

 

Možda i možemo pokušati razumijeti sve političke pritiske kojima je izložen, i vjerujemo da mu kao ljekaru nije lako.

 

Uspostavljanje statusa Kantonalne bolnice za OB „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, nepotrebno dupliranje kadrova i opreme koji već postoje na KCUS-u kojemu je Kanton Sarajevo suosnivač, a sve na teret osiguranika Zavoda Zdravstenog osiguranja Kantona Sarajevo, sasvim sigurno nisu lak zadatak za prim. dr. Kravića. 

 

Opravdati sve te silne troškove i ulaganja normalnim ljudima, sigurno nije lako. Kao kolektiv, ipak molimo da više pažnje obrati na to da se iz ustanove kojoj je Direktor, komplikacije ortopedskih i drugih operacija izvedenih u OB „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, ne šalju na daljnje liječenje i trošak KCUS-a i ove Klinike, već da njegove kolege hirurzi i ortopedi, svoje komplikacije pokušaju riješiti sami.

 

9. Ovom prilikom postavljamo i pitanja nadležnim strukturama i inspekcijama:

 

Da li je operativna procedura djevojčice izvedena u skladu sa zakonskim procedurama i odredbama?

 

Da li su ljekari imali potpisane Ugovore o privremenom angažmanu?

 

Ko je odgovoran za eventualne komplikacije liječenja?

 

Da li je po Zakonu o zdravstvu Federacije moguće da privatno lice „iznajmi“ operativnu salu unutar javne ustanove?

 

Ovom prilikom postavljamo pitanje i upravi OB „Dr. Safet Mujić“ u Mostaru zašto se nisu informisali o stanju i ev. mogućnostima liječenja djevojčice u KCUS-u, te da li razumiju obim kršenja zakonskih odredbi pristajući na ovakav presedan - navodi se u saopćenju koje potpisuju prof. dr. Đemil Omerović i prof. dr. Dželaludin Junuzović.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!