VELIKI RASIPNIK BLIZAK VUČIĆU

'Vukli su me kao psa, vadili nož, pravili selfie...': Ko je Marko Đurić, političar o kome bruji region?

Front27.03.18, 21:00h

'Vukli su me kao psa, vadili nož, pravili selfie...': Ko je Marko Đurić, političar o kome bruji region?
Đurić je danas poručio da će uvijek ići u južnu srpsku pokrajinu, "dokle god bude mogao da hoda", pa čak i kad više ne bude mogao

 


Šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić razgovarao je danas na Andrićevom vencu sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem i predstavnicima Srpske liste, nakon čega se obratio javnosti. 


Odgovarajući na pitanja prisutnih novinara, šef Kancelarije za KiM Marko Đurić je objasnio da je predsjednik Aleksandar Vučić jasno poručio vlastima u Prištini da niko i nikada neće moći da ponovi nijedan "Bljesak" ili "Oluju", prenosi Kurir.


"Srbi sa KiM su poslali poruku da to što njihovi problemi nisu riješeni i što ZSO nije formirana, neće tolerisati. Pozivam svakoga kome je Srbija u srcu da ne pristupa u redove kosovske vojske, jer to ne može donijeti ništa dobro ni Srbima ni Albancima. Ne stupajte u redove te tzv. vojske", jasan je bio Đurić.

 
On je dodao da će uvijek ići u južnu srpsku pokrajinu, "dokle god bude mogao da hoda", pa čak i kad više ne bude mogao.


"Kolima sam ušao na KiM, u skladu sa procedurom. Pokušali su da slome naš duh, zaustave našu borbu i natjeraju nas da odustanemo, ali nisu uspjeli. Neko je želio da obesmisli dijalog i potkopa svaku mogućnost pronalaženja kompromisnog rješenja, zato što se plaše istine, prava i pravde. Nema sumnje da oni koji se tako ponašaju nemaju nikakvu namjeru da nađu neko kompromisno rješenje. Ovo je pokušaj da se, kroz niz incidenata sa izmišljenim razlozima, zauzme sjever Kosova kako bi se promijenila i demografska, i politička, i svaka druga slika tog dijela južne srpske pokrajine. Očekujem da se u toku popodneva ovdje pojavi neko od zvaničnika EU", zaključio je Đurić.


Više detalja Đurićevog obraćanja medijima možete čitati OVDJE.


Ko je srbijanski političar o kome bruji region?


Marko Đurić, akturelni šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju, rođen 25. juna 1983. godine u Beogradu, gdje je završio osnovnu i srednju školu.


U Beogradu je završio i Pravni fakultet (2002 – 2010), a godine 2000. priključio se pokretu Otpor. Kao tinejdžer oprobao se u novinarstvu, uređujući i vodeći omladinski politički tok-šou na Radio Beogradu 202 tokom 2001. i 2002. godine. 


Član je Srpske napredne stranke od osnivanja 2008. godine, a 2009. postao je koordinator pravnog tima i asistent zamjenika predsjednika stranke Aleksandra Vučića. Od 2010. član je Glavnog odbora SNS. Tokom 2011. godine pomogao je osnivanje i počeo koordinaciju rada stranačkog tima za spoljnu politiku i evropske integracije. 


Poslije izbora u maju 2012. postavljen je za savjetnika predsjednika Republike Srbije za spoljnu politiku, a krajem iste godine postao je član Predsjedništva SNS. 


Maja 2014. godine Vlada Srbije postavila ga je za direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju. 


Govori engleski i hebrejski, a služi se i francuskim jezikom.


Za potpredsjednika Srpske napredne stranke izabran je na Skupštini SNS, održanoj 28. maja 2016. 

 

Inače, Marko Đurić je u srbijanskoj javnosti često kritikovan i kao veliki rasipnik, koji ima čitavu svitu oko sebe - tri zamjenika i čak sedam pomoćnika, a da skandal bude još veći, kako pišu tamošnji mediji, mnogi od njih plaćeniji su od većine ministara iz Vlade Srbije, ali i od premijerke Ane Brnabić!


I dok plate pojedinih članova Vlade ne prelaze ni 90.000 dinara (oko 1.500 KM), Đurićevi puleni mjesečno inkasiraju čak i po 120.000 dinara (blizu 2.000 KM), kako je navedeno na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije.


Ako bi se podvukla crta, računica bi pokazala da samo za plate desetočlanog tima Marka Đurića mjesečno ode preko milion dinara (preko 16.000 KM). Imajući u vidu da su iznosi plata objavljeni samo za petoro, to bi značilo da se iz džepova poreskih obveznika izvuče čak 588.582 dinara (oko 10.000 KM). Ako se tome doda i plata direktora Kancelarije, koja iznosi 156.000 dinara, onda suma dostiže i do 744.582 dinara, pišu mediji u Srbiji.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook