HOĆE LI SE LJEVICA SLOŽITI DO IZBORA?

Iz DF-a stiže novi odgovor SDP-u: Nijednom političaru se ne vjeruje tako otvoreno kao Komšiću!

Front20.03.18, 10:24h

Iz DF-a stiže novi odgovor SDP-u: Nijednom političaru se ne vjeruje tako otvoreno kao Komšiću!
- Ne postoji drugi političar kome se tako otvoreno i građanski vjeruje, a ne postoji niko drugi koga bi nacionalne stranke prepoznale kao barijeru u ostvarivanju dobro poznatih ciljeva, poručuje se iz DF-a

 

 

Zahtjevi građana BiH i cjelokupne javnosti, da stranke građanske orijentacije na predstojećim izborima nastupe zajedno i sa Izbornim programom koji će obezbijediti promjene, znatno su olakšali odluku rukovodstva Demokratske fronte da predloži ujedinjenje stranaka ljevice. Ma kako bio tumačen i predstavljen naš odlučan i nadasve iskren prijedlog, kada je u pitanju buduće političko djelovannje stranaka ljevice i zajednički nastup na Općim izborima 2018 godine, mi u Demokratskoj fronti vjerujemo da je to odluka koju će podržati akademska zajednica i većina građana u BiH, navodi DF u svom saopštenju.


U nastavku saopštenja iznosi se sljedeće:


Smatramo ishitrenim izjave SDP-ovih zvaničnika na prijedlog Demokratske fronte za ujedinjenje, a posebno nekorektnim smatramo izjave sekretara SDP-a gospodina Čengića u kojima mladalački, uz očigledno odsustvo političke pragmatičnosti, komparira predsjednika Demokratske fronte sa drugim, uvaženim, građanima hrvatske nacionalnosti.


Nikada predsjedniku Demokratske fronte u prvom planu nije bila nacionalna već građanska pripadnost međunarodno priznatoj Bosni i Hercegovini. U postratnom periodu, čak i onima koji se ne bave politikom, jasno je da je etnonacionalni koncept vlasti doživio svoju kritičnu tačku, sa ozbiljnim prijetnjama ugrožavanja suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti BiH.


Nacionalna struktura stanovništva u 143 općine u BiH je krajnje zabrinjavajuća. U Republici Srpskoj kao i na prostoru sa bošnjačkom ili hrvatskom većinom u FBiH, nacionalni omjer stanovništva se kreće od 83% do 97%, većinskog naroda. Zabrinjavajući podatak o većinskom procentu stanovništva jedne nacionalnosti u većini općina u BiH, zahtijeva jasan stav i nedvojbenu političku odluku, kojom će se zauvijek stati na put etničkoj i teritorijalnoj podjeli BiH.


Važnost kandidature predsjednika Demokratske fronte za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, od esencijalne je važnosti u borbi za građansku Bosnu i Hercegovinu i to nijedan građanin, a ponajmanje političke partije ljevice ne smiju previdjeti.


Stoga je zahtjev rukovodstva SDP-a da Željko Komšić povuče svoju kandidaturu na poziciju člana Predsjedništva, politički nerazuman i blago rečeno opasan, ako ga posmatramo sa aspekta eventualnog odsustva ili povlačenja kandidature.


Ne postoji drugi političar kome se tako otvoreno i građanski vjeruje, a ne postoji niko drugi koga bi nacionalne stranke prepoznale kao barijeru u ostvarivanju dobro poznatih ciljeva.


Vrijeme koje je pred nama je vrijeme usaglašavanja Izbornog programa i javnih politika, vrijeme ozbiljnih kadrovskih rješenja i propitivanja kao i realna procjena naših prednosti i evidentnih slabosti nacionalnih stranaka.


Cilj nam je isti i do njega možemo i moramo doći odgovornim pristupom i uzajamnim povjerenjem. Apelujemo na članove i simpatizere stranaka građanske orijentacije da se suzdrže od nepotrebnih komentara i medijske konfrontacije i da sve svoje kapacitete usmjere na ostvarenje cilja, a cilj je dobijanje povjerenja građana BiH i pobjeda na predstojećim Općim izborima 2018 godine.


Zajednički predizborni ili postizborni nastup Socijaldemokratske partije, Demokratske fronte, Naše stranke i Građanske stranke nema alternativu jer je zajednički nastup jedina alternativa za BiH, zaključuje se u saopštenju Demokratske fronte.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

        

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!