LJEVICA ZBIJA REDOVE, ČEKA SE KONKRETAN PRIJEDLOG IZ DF-a

GS potvrdio: Slažemo se sa prijedlogom SDP-a! Spremni smo na zajedničkog kandidata za Predsjedništvo!

Front15.03.18, 12:29h

GS potvrdio: Slažemo se sa prijedlogom SDP-a! Spremni smo na zajedničkog kandidata za Predsjedništvo!
Pozivamo i Našu stranku da se otvoreno izjasni o zajedničkom nastupu i zaborave lične razmirice. Građani ove zemlje od nas traže da se zajednički suprotstavimo Izetbegovićevoj feudalnoj i kriminalnoj diktaturi, Čovićevom aparthejdu i Dodikovim planovima da izazove nasilje, poručuje Građanski savez

 

 

Građanski savez (GS) ovom prilikom obavještava javnost da u potpunosti podržavamo prijedlog Socijaldemokratske partije BiH (SDP) za zajednički nastup građanskih i lijevih stranaka na predstojećim opštim izborima, bez garancija za bilo čiju individualnu poziciju. Nadalje, mi u GS-u smo spremni odmah, pristupiti razgovorima o zajedničkom nastupu, modalitetima zajedničkog nastupa i jednom, zajedničkom kandidatu ljevice za člana Predsjedništva BiH na Opštim izborima 2018. godine, ističe se u saopštenju Građanskog saveza, te navodi:


Nadalje, pozdravljamo i poziv predsjednika Demokratske fronte (DF), Željka Komšića, da se sve stranke građanske provenijencije ujedine s ciljem pobjede nad nacionalističkom hobotnicom koja vlada dobrim dijelom i zbog razjedinjenosti građanske opozicije.


Pozdravljamo incijativu gore navedenih drugova, iskreno vjerujući da se možemo vratiti na put koji smo zajedno trasirali u Jahorinskoj deklaraciji i pokazati da je ideja građanske i jedinstvene Bosne i Hercegovine veća od svih nas pojedinačno i zajedno i važnija od svakog mandata, iznad svakog paušala i svakog ega i sujete. U skladu sa zaključcima 1. Kongresa GS-a, očekujemo konkretan prijedlog modaliteta saradnje ili ujedinjenja.


GS od svog osnivanja je aktivno zagovarao ideju okrupnjavanja i zajedničkog nastupa lijevih i građanskih partija, stranaka, inicijativa i pokreta u Bosni i Hercegovini. Ujedinjeni politički, idejni i izborni front protiv mračnog srednjevjekovlja SDA, rasizma HDZ-a i nasilnih planova SNSD-a je jedino što može spriječiti najcrnji scenarij u kojem saučestvuju Bakir Izetbegović i njegovi strateški partneri Dragan Čović i Milorad Dodik.


GS smatra da sastavni dio dogovora o zajedničkom nastupu – kakav god da bio modalitet – mora biti i vrlo jasna lista stvari na koju ćemo se obavezati pred javnošću i biračima. I potom to i uraditi nakon što pobjedimo na izborima. Moramo izbjeći ponavljanje grešaka počinjenih nakon 2010. godine.


Zahvaljujući razmiricama među nama, nacionalisti, fašisti i druge retrogradne snage na velika vrata su se vratile 2014. godine. Za manje od četiri godine vladavine kriminalna kamarila SDS-HDZ-SNSD vratila nas je 20 godina unatrag, i uz puno saučesništvo Bakira Izetbegovića i SDA revitalizirala tzv. Herceg-Bosnu u potpunosti, dok dojučer samo san o otcjepljenju entiteta RS postaje java.


Svakodnevno svjedočimo ekonomskom, privrednom, infrastrukturnom, socijalnom i vrijednosnom urušavanju našeg društva: radujemo se ako imamo tekuće vode, čistog zraka ili gradski saobraćaj koji fukcioniše, dok nam se škole i centri za buduće generacije nazivaju po ratnim zločincima, nacističkim kolaboracionistima i sličnom civilizacijskom otpadu.


Mi u GS-u smo svjesni sudbonosne važnosti izbora 2018. koji će se isključivo svoditi na jedno pitanje: biti ili ne biti za Bosnu i Hercegovinu kao zemlju i državu ravnopravnih građana koji su isti i jednaki na svakom pedlju ove zemlje.


Pozivamo i Našu stranku da se otvoreno izjasni o zajedničkom nastupu i zaborave lične razmirice. Građani ove zemlje od nas traže da se zajednički suprotstavimo Izetbegovićevoj feudalnoj i kriminalnoj diktaturi, Čovićevom aparthejdu i Dodikovim planovima da izazove nasilje.


Stoga, ponavljamo da u skladu sa strateškim opredjeljenjem GS-a prihvatamo poziv SDP-a, kao i DF, i spremni smo pristupiti razgovorima sa samo jednim ciljem: zajedničkim nastupom građanskih i lijevih stranaka na predstojećim izborimai konačnim slanjem SDA, HDZ i SNSD tamo gdje im je mjesto – na najcrnju marginu naše istorije, poručuje se na kraju saopštenja Građanskog saveza BiH.

 

(DEPO PORTAL/BNLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook