Goste emisije 'Pressing'

Čović o 'kalifatu': To su podvalili javnosti u BiH, ali tvrdim da bi građanska država značila islamsku državu

Front15.03.18, 07:55h

Čović o 'kalifatu': To su podvalili javnosti u BiH, ali tvrdim da bi građanska država značila islamsku državu
Oni koji su kalkulirali sa riječima kalifat su podvalili javnosti u BiH. Nemam to potrebe demantirati. Kada je to Izetbegović rekao, tada je opet izgubio pamćenje ili je nešto loše vidio

 

Oni koji su kalkulirali sa riječima kalifat su podvalili javnosti u BiH. Nemam to potrebe demantirati. Kada je to gospodin Izetbegović rekao, tada je opet izgubio pamćenje ili je nešto loše vidio, izjavio je Dragan Čović gostujući u Pressingu.

 

Rekli ste da bi građanska država bila jednaka bošnjačkoj unitarnoj državi, što bi značilo islamsku državu. Imate li potrebu ispričati ljudima koji su se našli uvrijeđenim?

 

"Oni koji su kalkulirali sa riječima kalifat su podvalili javnosti u BiH. Nemam to potrebe demantirati. Kada je to Izetbegović rekao, tada je opet izgubio pamćenje ili je nešto loše vidio. Niti jedno ni drugo od toga nisam rekao na način kako je to prezentovano javnosti. Sastanak je trajao 4-5 sati, bilo je 10 sugovornika za stolom i kako je moguće da samo jedan sugovornik čuje nešto tako i niko drugi. To onda postaje ovdje tema i svi o tome pričaju. U duhu vašeg pitanja, je li ova država moguća kao građanska - za mene apsolutno nije moguća kao građanska jer imate odluka ustavnih tijela, koje štite Ustav, da imate legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda", izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

 

Tvrdite da bi građanska država značila islamsku državu?

 

"Kada vam to nacionalna stranka kakva je SDA, svjesno se odrekne nacionalnog, svjesno se odriče bošnjačkog i muslimanskog u prilog građanskog, na šta vama to aludira? O jednoj potrebi da statistiku sa zadnjeg popisa stanovništva, čitavu državu transformira u tom pravcu. To je apsolutno neprihvatljivo kao forma države. Samo slijepac to ne vidi. Dobro je da postoji neko ko će na racionalan i normalan način, a ne da vrijeđa, reći to", smatra lider HDZ-a u BiH.

 

I bosanski franjevci su postali unitaristi. Kako se to desilo?

 

"Većina bosanskih i hercegovačkih franjevaca razmišlja na sličan način kako ja razmišljam. Ima onih koji drugačije razmišljaju, to je njihovo pravo i sloboda da kažu šta žele, samo je bitno da li meni oduzimate pravo. Ako ja vama mogu mirno reći kakva opasnost dolazi iz toga, ako pocijenimo ovo, bojim se da bih bio naivan političar da ne volim ovu državu. Valjda je logičnije da u eteru ljudima kažemo stanite malo, ima opasnost iza toga. Sutra će moguće da sutra promjenite potpuno način života ovdje."

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook