Predsjednik Rukometnog saveza Amir Zahirović potvrdio

Poslali smo dokaz da je Nuić bio u zapisniku za utakmicu, želimo objašnjenje kako se dogodilo da je nestao sa spiska!

Sport20.02.18, 13:12h

Poslali smo dokaz da je Nuić bio u zapisniku za utakmicu, želimo objašnjenje kako se dogodilo da je nestao sa spiska!
O žalbi RS BiH u ovom slučaju trebao bi odlučivati Žalbeni sud EHF-a, a ne Rukometni koji je u prvostepenom postupku uvažio švajcarsku žalbu i regsitrovao utakmicu rezultatom 10:0 za njih, zbog čega je BiH ostala bez plasmana u baraž

 

Amir Zahirović, predsjednik Rukometnog saveza Bosne ı Hercegovıne potvrdio je da je upućena žalba Evropskoj rukometnoj federaciji (EHF) na odluku Rukometnog suda EHF da utakmicu šestog kola kvalifikacija za SP između BiH i Švajcarske registruje rezultatom 10:0 za gostujući tim.

 

RS BiH je u “slučaju Tomislav Nuić“ imao pravo žalbe do 21. februara u 11 sati. Prema riječima Zahirovića, zajedno sa pravnim konsultantima, RS BiH je pripremio žalbu i danas je uputio u sjedište EHF-a u Beču.

 

“Izvršilo smo uplatu hiljadu eura i šaljemo žalbu prema pravilima koja su propisana od strane EHF-a. Važno je da žalba bude upućena prije zadanog roka, a mi smo to uradili danas, 24 sata prije isteka. Novi detalj koji se pojavio je screenshot sa livetickera EHF-a, koji pokazuje da je 13. januara ujutru Tomislav Nuić bio u zapisniku za utakmicu sa Švajcarskom. Pored niza drugih činjenica koje su na našoj strani, nadamo se da će ovaj detalj prevagnuti u našu korist. Ako ništa želimo objašnjenje kako se dogodilo da se Nuić u međuvremenu do početka utakmice izgubio sa spiska. Ili je greška delegata utakmice ili u sistemu EHF-a“, ističe Zahirović za Anadolu Agency (AA).

 

O žalbi RS BiH u ovom slučaju trebao bi odlučivati Žalbeni sud EHF-a, a ne Rukometni koji je u prvostepenom postupku uvažio švajcarsku žalbu i regsitrovao utakmicu rezultatom 10:0 za njih, zbog čega je BiH ostala bez plasmana u baraž.

 

“Žalbu smo pripremili u saradnji sa pravnim ekspertima. Rukometni sud EHF-a se poziva na propozicije takmičenja, a prema njima je delegat bio dužan upisati u zapisnik Nuića, a ne isključiti ga iz igre. Ima tu dosta kontradiktornosti u samim propozicijama EHF-a. Postoje dva kontradiktorna člana, koja tretiraju ovakve slučajeve. Vidjećemo kako će proći naša žalba. Vjerujem da će ovoga puta odluka biti puno brže donesena, nego u prvom slučaju kada je Rukometnom sudu EHF-a trebalo više od mjesec dana da razmotri žalbu RS Švajcarske“, kazao je Zahirović.

 

Ono što nas je interesovalo jeste šta u slučaju da žalba RS BiH ne bude uvažena i na snazi ostane odluka prema kojoj je utakmica registrovana rezultatom 10:0 za Švajcarsku.

 

“Nećemo odustati. Iskoristižemo sve pravne lijekove koji nam stoje na raspolaganju, jer smo uvjereni da je došlo ili do greške delegata ili sistema EHF-a. Ako bude trebalo ići ćemo i na Arbitražni sud za sport, koliko god nas to finansijski koštalo“, zaključio je Zahirović.

 

Podsjetimo Rukometni sud EHF-a 16. februara objavio je odluku kako je usvojena žalba RS Švajcarske na kvalifikacionu utakmicu protiv BiH, koja je igrana 13. januara 2018. godine i u kojoj je bh. tim slavio sa 21:15, te na taj način osvojio prvo mjesto u grupi “6“ i plasirao se u baraž za SP. No, Rukometni sud EHF-a utvrdio je da je na utakmici igrao Tomislav Nuić, igrač BiH koji nije bio u zvaničnom zapisniku za utakmicu, te susret registrovao rezultatom 10:0, što znači da će u baražu sa Norveškom igrati Švajcarska. RS BiH je ostavljeno da se do 21. februara ima pravo žaliti na ovakvu odluku, što su iz bh. kuće rukometa danas i učinili.

 

(Anadolija/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook