Slučaj 'Tomislav Nuić' i baraž za Svjetsko prvenstvo

Šuman: Za sve je kriv delegat Darko Repenšek koji je na utakmicu došao u alkoholiziranom stanju!

Sport19.02.18, 20:55h

Šuman: Za sve je kriv delegat Darko Repenšek koji je na utakmicu došao u alkoholiziranom stanju!
Selektor naših "Zmajeva" kaže da je svjestan da u našem rukometu ima problema kao u svakom sportu u BiH, ali da reprezentacija ne treba biti sredstvo pojedincima i zlobnicima za potkusurivanje

 

Slučaj "Tomislav Nuić" i dalje je tema u bh. i evropskom rukometu. Bosna i Hercegovina je, najvjerovatnije, ostala bez baraža za Svjetsko prvenstvo 2019., ali ima i onih koji čvrsto vjeruju da se stvari mogu promijeniti.

 

Među njima je i selektor Bilal Šuman, koji je za Avaz dostavio nekoliko bitnih materijala koji ukazuju na to da je za sve kriv delegat Darko Repenšek iz Slovenije.

 

- Dok je bio sudija Repenšek je optužen da je namještao utakmice Lige prvaka prije devet godina. Stavljala mu se optužba da je u paru sa Slovencima Jankom Požežnikom i još četvoricom sudija 2009. direktno utjecao na rezultate koji su Kiel doveli na krov Evrope. Tada je nestalo 192.000 eura, istraga i danas traje - priča Šuman.

 

Tu nije kraj aferama Slovenca. Repenšek je optuživan i 2004. da je prihvatio mito od 5.000 dolara kako bi namjestio meč olimpijskih kvalifikacija između Egipta i Tunisa. 

 

- Također se zbog sličnih situacija i nalazio pred sudom u Ljubljani, a o ovome su brujali slovenački mediji u tom periodu - priča Šuman. 

 

Nakon sudijske karijere, Repenšek je nastavio kao EHF delegat. Šuman nam je dostavio i spisak igrača BiH i Švicarske koji je u 11 sati na dan utakmice u Tuzli, 13. januara objavljen na lajv-tikeru EHF-a.

 

- Na tom spisku se uredno vidi da je Nuić na spisku. Javno pitam Repenšeka "gdje je bio od 11 do 19 sati i po kojim kafanama je hodao da bi na kraju zaboravio staviti Nuića u zapisnik". Korumpirani Repenšek je na utakmicu došao u alkoholiziranom stanju. Nije bio u stanju da pripremi zapisnik, pa je djelatnica RSBIH, u vrijeme intoniranja himni, morala trčati u fotokopirnicu u Robnoj kući "Omega" da bi isprintala spisak igrača - kaže Šuman.

 

Selektor naših "Zmajeva" kaže da je svjestan da u našem rukometu ima problema kao u svakom sportu u BiH, ali da reprezentacija ne treba biti sredstvo pojedincima i zlobnicima za potkusurivanje.

 

- Protiv Repenšeka treba pokrenuti istragu u EHF-a, a ja bih volio da RSBIH pomognu Ministarstvo civilnih poslova ili Ministarstvo vanjskih poslova BiH i da pošalju dopis Evropskoj rukometnoj federaciji, jer ovo što je Slovenac uradio je i udar na naciju. Neko nam mora pomoći da raskrinkamo ovu mafiju, a dokaza imamo i više nego što treba - kaže Šuman dodajući da čvrsto vjeruje da će pravda pobijediti i da će BiH zaigrati u baražu protiv Norveške. 

 

(Avaz, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook