Ugledni 'Guardian' o strahu od novih sukoba u regionu

Naoružavanje Srba u BiH izazvalo strah EU: Sad su jasni planovi separatiste Dodika

Front13.02.18, 12:01h

Naoružavanje Srba u BiH izazvalo strah EU: Sad su jasni planovi separatiste Dodika
Dodik je također otoplio odnose sa Noćnim vukovima, ruskim motociklističkim klubom usko povezanim s Putinom, a koji je pod sankcijama SAD-a zbog uloge u sukobu u Ukrajini. Istovremeno, članovi paramilitarne grupe ‘Srbska čast’, trenirani od strane Rusa, pojavljuju se na ulicama Banjaluke, navodi Guardian

 

Nabavka dvije i po hiljade automatskih pušaka od strane policije bosanskih Srba izazvala je zabrinutost u vezi s namjerama separatistički vođene regionalne vlade (vlast u RS, op. aut.) i produbljivanja ruskog uticaja na ovu podijeljenu i ekonomski utučenu naciju, piše danas britanski list Guardian.

 

List navodi da bi pošiljka sa dvije i po hiljade automatskih pušaka iz Srbije trebala u Republiku Srpsku stići u martu, sedmicama prije nego što je zakazano otvaranje novog centra za obuku gdje se očekuje da ruski savjetnici, kako je navedeno, igraju svoju ulogu.

 

Ranije ovog mjeseca, piše Guardian, Evropska komisija objavila je novu strategiju za regiju, nudeći put ka Evropskoj uniji (EU) zasnovan na zasluzi, ali je “ostavila nejasnim to kako će Bosna prevazići svoje duboke strukturalne probleme”.

 

“Srpski aktivisti civilnog društva, centralna bosanska vlada u Sarajevu i zapadni diplomati vjeruju da će separatistički lider bosanskih Srba Milorad Dodik koristiti novu, teško naoružanu policijsku jedinicu kako bi ojačao svoj položaj i zastrašivao protivnike pred izbore u oktobru”, navodi Guardian u svom danas objavljenom tekstu.

 

Navodi se i to da dugoročno postoji strah “da bi se sila mogla upotrijebiti u okviru daljih Dodikovih zahtjeva za nezavisnošću (bh. entiteta Republika Srpska, op. aut.) i to pod rizikom za novim ratom u regionu”.

 

“Rusija, koja vidi Dodika kao branik protiv bosanskog članstva u NATO-u, pokazala je snažnu podršku ovome srpskom separatisti koji se najmanje šest puta susreo s Vladimirom Putinom od 2014. godine”, upozorava list.

 

U svom članku Guardian prenosi i izjavu predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, koji je, kako se navodi, juče potvrdio nabavku naoružanja.

 

“Dvadeset godina nismo imali pravo da opremamo policiju, sada smo to odlučili učiniti”, rekao je Dodik, prenosi list.

 

U tekstu posvećenom naoružavanju Policije RS, Guardian prenosi i izjavu visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka koji je izrazio zabrinutost u vezi s isporukom tog naoružanja.

 

“Volio bih da zemlja ima što manje oružja. Ako jedna strana nabavlja ovaj tip oružja, onda će ga htjeti i druga strana”, upozorio je Inzko, prenosi se u članku.

 

Guardian navodi i to da diplomate u Sarajevu kažu da je policija u Federaciji BiH također kupila nekoliko stotina komada oružja s dugim cijevima, ali i da “većina policajaca u kantonima nose samo pištolje”.

 

Ugledni britanski list podsjeća da se Dodik obratio okupljenima i postavio vijenac na spomen obilježje posvećeno preminulom ruskom ambasadoru u Ujedinjenim nacijama (UN) Vitaliju Čurkinu, koji je, kako ističe list, prije dvije godine stavio veto na rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN-a koja bi osudila genocid iz 1995. godine.

 

“Dodik je također otoplio odnose sa Noćnim vukovima, ruskim motociklističkim klubom usko povezanim s Putinom, a koji je pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država zbog uloge u sukobu u Ukrajini. Istovremeno, članovi paramilitarne grupe ‘Srbska čast’, trenirani od strane Rusa, pojavljuju se na ulicama Banjaluke”, navodi Guardian.

 

List prenosi i izjavu novinara Aleksandra Trifunovića koji je rekao da je riječ o organizaciji “ljutih, mišićavih pojedinaca” koju vlast u Republici Srpskoj koristi kako bi prijetila i zastrašivala vlastiti narod.

 

“Međutim, ovaj put su otišli dalje od uobičajene predstave. To se ovog puta čini opasnim”, rekao je Trifunović, prenosi se u članku.

 

Guardian podsjeća na napad na policijsku stanicu u Zvorniku 2015. godine od strane 24-godišnjeg povratnika bošnjačke nacionalnosti Nerdina Ibrića, te da je taj napad poslužio srpskim zvaničnicima u Bosni i Hercegovini, odnosno RS, da počnu raspravljati o potrebi uvođenja teško naoružane protivterorističke jedinice.

 

“Od tada, incident se koristio da bi opravdao jačanje policijske snage. Na mjestu bivše kasarne u Zalužanima pored Banjaluke u aprilu bi se trebao otvoriti protivteroristički centar za obuku vrijedan četiri miliona dolara”, navodi se u članku ovog britanskog lista.

 

Podsjeća se i na to da je tokom 2015. godine ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač potpisao sporazum o saradnji s Moskvom, koji predviđa da stručnjaci iz Rusije pružaju protivterorističku obuku u ovom bh. entitetu.

 

“Srpska opoziciona aktivistica, koja nije željela da bude imenovana, tvrdi da su savjetnici iz Rusije već stigli na područje Banjaluke i da će se i Zalužani i planirani novi kargo terminal na lokalnom aerodromu na kraju koristiti kao ‘humanitarni centar’ kojim će upravljati Rusi”, piše list.

 

Navodi se da su američke vlasti posumnjale da sličan centar u Nišu u Srbiji obezbjeđuje “čvor” za ruske obavještajne operacije, kao što je bio pokušaj državnog udara u Crnoj Gori u oktobru 2016. godine.

 

“Zapadni diplomata u Bosni rekao je da do sada nije bilo ‘nikakvih čvrstih dokaza’ da su Rusi uspostavili sličan ‘čvor’ u Bosni. ‘Ali, posmatramo veoma pažljivo’, dodao je diplomata”, prenosi Guardian.

 

List članak zaključuje izjavom eksperta za BiH u Vijeću za politiku demokratizacije Kurta Bassuenera koji je rekao da je smanjivanjem stabilizacijskih trupa (EUFOR trupe stalno prisutne u BiH, op. aut.) na samo 600 vojnika i odustajanjem od postratne inicijative da se ujedine podijeljene policijske snage u Bosni i Hercegovini “Evropska unija ostavila vakum koji će Rusija vjerovatno ispuniti”.

 

“To je vrištanje neuspjeha politike koji još uvijek nismo platili”, rekao je Bassuener za Guardian.

 

(BHRT, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook